Politik som tv-føljeton

Kronik i dagbladet Information, d. 15.06.2011: Politikernes kommunikation med hinanden og vælgerne minder mest af alt om et underholdende tv-program. Det saglige spiller en tilbagetrukken rolle. Og det er slet ikke så skidt endda

Kronikken begynder således:


"Der er megen jamren i den politiske debat. Der jamres f.eks. ofte over, at danske medier ikke dækker EU mere og bedre. Eller over, at dansk politik efterhånden er kommet til at ligne X Factor. Man kræver, at politikerne skal gå foran og angive kursen. Politikere skal ikke interessere sig så meget for, hvordan vælgerne tænker.

Kernen i jammeren er altid den samme: Vælgerne burde vide meget mere om politik, end de gør. Og de burde bruge meget mere tid på at sætte sig ind i de politiske sager, end de faktisk gør.

Det ligner en anklage mod vælgerne. De er dovne og uuddannede udi økonomi, jura og administration. Men anklagen er aldrig formuleret direkte. F.eks. kan en lederskribent jamre over den groteske bureaukratisering i landet og lade jammeren munde ud i en appel til politikere og medier om at oppe sig. Politikerne har værsgo at styre deres trang til kontrol og detailregulering. Og medierne skal bekæmpe deres trang til at jagte løsningen på enhver enkeltsag hos en minister og trangen til, at det offentlige skal løse ethvert problem.

Disse ‘trange’, som politikere og medier påstås at have, er imidlertid blot et skjul for de forretningsmæssige realiteter nemlig at politikerne skal vælges af og medierne sælges til vælgerne."

Læs hele kronikken, bl.a. 'Jammer gør stærk', 'DJØF-løs politik' og 'Spielbergs metode'.
Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2018

Nogle grovheder er værre end andre.