Manipulation ugens bog i Berlingske

8/8 2007: Stor anmeldelse af Manipulation -- en håndbog af chefredaktør Lisbeth Knudsen i Berlingske Tidende, sektionen Karriere, rubrikken ”Ugens bog”. Overskrift: ”Manipulation på tusind måder”.

Det hedder bl.a. i anmeldelsen som fylder det meste af en side med stor illustration af bogens forside, og som også prydes af et billede af anmelderen:


Klaus Kjøllers arbejde som lektor på Københavns Universitet, hvor han uddanner sprog- og kommunikationsrådgivere, hans omfattende forfatterskab og flittige deltagelse i den offentlige debat fornægter sig ikke. Hans håndbog i manipulation er velskrevet, let i sin formidling, redskabsorienteret i sin opbygning med små øvelser og tests til læserne og underholdende i sine eksempler. Den føles ind imellem provokerende og enerverende i sin omsætning af alt til magtbalancer både på hjemme- og udefronten; men man fornemmer hele tiden en underfundighed og humor, som forhindrer, at dette bliver en af de traditionelle bøger om det, som moderne medier og kommunikation udsætter os for. Her er ingen offerroller men en opfordring til at gå til modangreb på dem, der manipulerer, og afsløre dem i stedet.

Klaus Kjøllers bog er et fremragende arbejdsredskab for både politikere, Iobbyister, spindoktorer og chefer og for de vælgere og medarbejdere, der gerne vil vide, hvad de kan blive udsat for, og som har lyst til at tage del i spillet om magten.

Det er dog ikke lutter lagkage det hele, for der anføres også et par punkter hvor det kunne være bedre:De nye afsnit om hjernevask og indoktrinering virker desværre lidt påklistret i stilen. Istedet kunne Klaus Kjøller have opdateret sit afsnit om medierne og her øst mere af sin store viden og eksempelsamling om mediernes manipulationer og manipulationerne med medierne. Ikke af hensyn til mediefolkene, men af hensyn til den brede offentlighed.


Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2018

Nogle grovheder er værre end andre.