Paradoksdræberen

09-02-2019: Måske får Theresa May dræbt det irske Brexit-paradoks med en blød, hård grænse i Irland. Men fortvivl ikke. Demokratiet vil fortsat være et orgie af paradokser, som holder alt i gang.

Europas førende paradoksbekæmper i disse dage er Storbritanniens (UKs) premierminister Theresa May. Paradokset er opstået, fordi UK skal udtræde af EU natten mellen fredag 29. marts og lørdag den 30. marts 2019. Nordirland, som er en del af UK, vil have, at grænsen til Irland fortsætter, som den er i øjeblikket. Men EU kræver en hård grænse, dvs. med kontrol som ved enhver anden grænse mellem EU og nabolande.

Og May kan ikke bare banke igennem over for den lille nordirske del af UK, at de må falde til patten og æde en hård grænse, for freden på øen bygger på, at nordirere og andre irere i praksis har kunnet leve, som om øen var et sammenhængende samfund uden nogen grænse af praktisk betydning. Hvis storesøster UK tvinger lillebror Nordirland, så risikerer man genopstandelse af den terrorisme, som hærgede øen Irland i årtier, mens nordirske nationalister kæmpede for uafhængighed af UK.

Læs kommentaren.
Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2018

Nogle grovheder er værre end andre.