Kampen for den uspiselige rotte

21-02-2019: Få hundrede år efter vi homo sapienser havde gjort vores indtog rundt om på kloden, var mængder af dominerende megadyrearter udryddet, dvs. ædt op.

”Klimaforandringerne tog livet af den: Bramble Cay gnaveren blev det første offer”, meddeler Politiken.dk. Og historien var allerede i går i BBCWorldNews og er gået medierne rundt. Godt, for selvfølgelig skal vi passe godt på det hele.

Men i et lidt større perspektiv er det stor ståhej for en lille, uspiselig rotteart, som kun eksperter anede eksisterede. Menneskeheden gik anderledes til stålet tidligere med udryddelserne i spisekammeret.

Få hundrede år efter vi homo sapienser gjorde vores indtog rundt om på kloden, var mængder af dominerende megadyrearter udryddet. Da de første homo sapienser for omkring 14.000 år siden drog mod syd fra Alaska til Canada og det vestlige USA, mødte de mammutter, gnavere på størrelse med bjørne, løver i gigantstørrelse, sabeltigre og gigantiske dovendyr med en vægt på op til 8 tons og en højde på 6 meter. De fleste af disse enestående herligheder fik de første amerikanere udryddet i løbet af 2.000 år.

Derfor er der gode principielle grunde til i dag og i fremtiden at kæmpe for bevarelsen af enhver ukendt rotte. Selv om det aldrig vil skaffe de stolte, saftige dyrearter tilbage, som vi åd bort fra Jordens overflade.
Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2018

Nogle grovheder er værre end andre.