Menneskefrit samfund

19-01-2019: Der tegner sig et fremtidssamfund med en velhavende elite, som lever evigt, og en produktionsmæssigt overflødig masse dødelige. Og alt tyder på, at dette samfund vil snige sig ind på os, fuldstændig som internet, Google og Facebook har sneget sig ind på os: under myndighedernes radar.

Mennesket er stadig i centrum. Men hvor længe endnu?

Hvis vi regner det hele med, så har det taget 3,5 mia. år at udvikle en størrelse som os, homo sapiens. Vi opstod i Østafrika for 200.000 år siden. Og efter at vi spredte os og gjorde det af med andre menneskearter, bl.a. homo neanderthalis (for 30.000 år siden) og homo floresiensis (for 13.000 år siden), så har vi totalt domineret kloden.

Efter en stille begyndelse i 1960’erne er internettet de seneste 16 år blevet noget, som spiller en central rolle i sapiensers liv. Google startede i 1997. Facebook i 2004.

Internet, Googles søgemaskine, Facebook og andre lignende indretninger er udbredt i løbet af to årtier, uden nogen politisk myndighed har besluttet det. Det er først de allerseneste år, at EU er begyndt at drøfte, hvilke grænser politiske institutioner bør sætte for Facebooks, Googles og andre netbaserede, internationale virksomheder. Her indtager EU-kommissær Margrethe Vestager en central position, når disse organisationer, som længe har nydt en herlig uhæmmet frihed, skal underlægges skatteregler og andre politisk vedtagne regler om borgerbeskyttelse og lignende.

Læs hele kommentaren.
Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2018

Nogle grovheder er værre end andre.