Perfekt IT-kredsløb

20-06-2018: Vores eneste trøst er, at vi udpinte forbrugere indtil videre er nødvendige for at tech-firmaernes vidunderlige, selvforstærkende kredsløb fungerer.

Både Facebook, Google og Apple er ifølge Politiken ved at etablere store datacentre i Danmark på grund af vores stabile politiske forhold, kølige klima og sikre el-leverancer med højt grønt indhold.

Aftalernes indhold er hemmeligt, men Apple og Facebook har alligevel meldt ud, at deres danske centre udelukkende kører på grøn energi.

Og Facebook præciserer, at dets kommende datacenter i Odense skal drives af strøm fra norske vindmøller. Hvilket ifølge Nyhedsmagasinet Ingeniøren betyder, at danske forbrugere får en ekstraregning. Den såkaldte PSO-afgift, hvor danske el-forbrugere betalte for udviklingen af grøn strøm, blev nemlig afskaffet i 2016. Så nu er det skatteborgerne, der betaler, når storforbrugere som disse centre bruger grøn strøm i et omfang, som Danmark må købe i udlandet, selv om danske vindmøller roterer flittigt.

Facebook, Google og Apple etablerer således det ideelle kredsløb: Først afgiver vi brugere uden beregning alle vores intimeste informationer til firmaerne. Dernæst betaler vi deres strømforbrug, mens de opbevarer informationerne. Så tjener tech-firmaerne kassen på at sælge informationerne til virksomheder og organisationer, som bruger dem til at påvirke os til at gøre ting, som øger indtjeningen. Bl.a. til at acceptere flere centre i landet.

Vores eneste trøst er, at vi udpinte forbrugere indtil videre er nødvendige for at tech-firmaernes vidunderlige, selvforstærkende kredsløb fungerer.

Læs Lært og påtalt: Homo Sapiens Sisyfos. Nytårstale 2018: Hvis menneskeheden overlever de næste årtier, bliver det som Sisyfos på kunstigt intelligente computeres museum. Sandsynligvis.
Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2018

Nogle grovheder er værre end andre.