Troen sidder ikke i tøjet

08-10-2017: Muslimske mænd går jo altid – helt  frivilligt – almindeligt klædt, som om de var verdslige danskere. Ingen masker her.

Maskeforbudet fik omsider flertal, fordi man undlod at specificere sanktionerne. Det skal så nu fastsættes. Og derefter skal politiet finde ud af, hvor højt de til daglig vil prioritere at tiltale folk, som bryder det.

Det er helt sikkert, at sanktionerne bliver små. Og at politiet vil prioritere sagen langt nede. Man har i forvejen svært ved at forfølge butikstyve, selv om butiksindehavere optager dem i aktion. Og i hele denne uge har der i TV 2 Lorry kørt en historie om et gadekryds, hvor bilister i stort tal hver morgen overtræder færdselsloven og kører ud i krydset uden at være sikre på at kunne nå over, inden der bliver rødt. Krydset ligger mellem Gentofte og Københavns kommune, så sagen har frembragt flere krydsklippede interview med borgmester Toft fra konservative Gentofte og borgmester Kabell fra den Enhedsliste-styrede københavnske trafik. Og mens de står stejlt over for hinanden af nogle tekniske grunde, som ingen fatter, har skolebørnene måttet springe for livet mellem biler i fodgængerovergangene morgen efter morgen. Takket være fjernsynets dækning har kommunerne så nu indgået kompromis om at gøre en vej ensrettet og forbyde en bestemt form for venstresving. Alle håber, at det virker.

Fint nok. Men den enkle løsning: At politiet bare passede sit arbejde, gik ud i krydset og noterede trafiksynderne, er vist ikke faldet nogen ind. Det er politiet nok glade for, for de har i forvejen nok at gøre.

Derfor skal de angiveligt 10 burka-bærere og de angiveligt 100-200 niqabklædte her i landet heller ikke regne med, at politiet har ret meget tid til dem. Medmindre de altså kommer i fjernsynet og Dansk Folkeparti kræver justitsministeren i samråd.

Sagen er rent symbol. Men symboler er også vigtige, især når det handler om demokrati og religion.

Når man ifører sig beklædningsgenstande, som alle ved signalerer, at man er muslim, sikh, rocker, medlem af banden LTF, nazist, jøde, Ku Klux Klan-medlem eller ansat ved militæret, ja, så siger man altså til mennesker, man møder: ”Jeg er muslim/ sikh/ rocker/ LTF’er/ nazist/ jøde/ Ku Klux Klan-medlem/ ansat ved militæret.” Det tøj, vi hænger på os, udsender signaler om os. Selv hvis vi bare tager noget ligegyldigt kluns på, som tydeligt bare skal holde kulden ude, sender vi et signal om vores person ved tøjets usle æstetik, men høje grad af funktionalitet.

Læs hele kommentaren.
Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2017

Nogle grovheder er værre end andre.