Opgraderingernes ofre

23-09-2017: Først udbredes IT under alles jubel, fordi det gør livet lettere, bedre og længere. Derefter afskaffer IT det politiske system, som vi kender det. Og til sidst ryger mennesket ud som forældet app ved en opgradering.

Vores demokrati bygger på vores nationale mediesystem, fordi medierne leverer de eksempler, som politikerne kan arbejde med. Derfor ændrer det vores demokrati, når internationale IT-giganter som Facebook og Google vokser.

Umiddelbart er det en fin, demokratisk ting, at enhver borger på Facebook kan skrive om et selvoplevet eksempel og eventuelt skabe en bevægelse, som får politikerne på banen. Og det er en fin ting, at alle borgere kan søge alt muligt på Google. Det er umuligt at være imod. Og derfor er vi (næsten) alle på Facebook, og alle bruger Google.

I begyndelsen troede vi, det var gratis. Men nu har alle vist indset, at når vi bruger faciliteterne, så indsamles en masse informationer om os. Vi ved ikke nøjagtigt hvilke. Og de glemmes aldrig.

Informationerne bruges til at målrette annoncer og andre informationer til os. Og de virksomheder og organisationer, som køber annoncer og udspreder målrettede budskaber, bruger mere og mere IT-giganter som Facebook og Google – og mindre og mindre vores nationale medier.

Læs videre i kommentaren.
Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2017

Nogle grovheder er værre end andre.