Det overflødige menneske

02-09-2017: Den dag, hvor ingen længere kan finde sluk-knappen til Facebooks og Googles kunstigt intelligente centralcomputere, er vi færdige.

Forleden berettede flere danske medier om to robotter, der opfandt deres eget sprog. Facebook havde i sin eksperimenterende afdeling, Fair, sat robotterne til at forhandle med hinanden for at teste deres software.

Forhandlingerne gik vist efter forskernes vurdering fint. Men som biprodukt af forsøget havde robotterne fraveget normalt engelsk og skabt et nyt sprog. Et engelsk med brudte sætninger fulde af gentagelser. Sproget var nonsens for mennesker.

Forskerne bag forsøget mente, at det var sket i den bedste mening: Computerne ville gøre deres indbyrdes forhandlinger mere effektive, end de kunne blive med almindeligt, gammeldags engelsk. Alligevel slukkede forskerne for forsøget. ”Vores interesse er at have robotter, der kan tale med mennesker,” forklarer en forsker fra Facebooks eksperimenterende afdeling.

Det er ikke første gang, at selvlærende maskiner med kunstig intelligens har udviklet et nyt sprog. Også Google  eksperimenterer med selvlærende robotter. De oversætter mellem sprog. Her har computeren lært sig selv at oversætte mellem sprog, som den ikke oprindeligt var programmeret til at oversætte imellem.

Man mener, det er sket ved, at computeren har skabt et nyt sprog, som fungerer som mellemstation, når den oversætter mellem alle eksisterende menneskesprog.

Google har vist ikke slukket for denne computer. Men dette eksperiment rummer samme dilemma som Facebook-eksperimentet: Når maskiner med kunstig intelligens bliver i stand til at gøre ting (herunder snakke), som vi mennesker ikke forstår, skal vi så slukke, eller lægge os tilbage og nyde det?

Læs kommentaren.
Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2017

Nogle grovheder er værre end andre.