Theresa Mays valgkamp mod sig selv

10-06-2017: En figur som May er ikke gangbar i realityshowet DEMOKRATI. I hvert fald ikke som vindende partileder.

Der er mange, der i øjeblikket forsøger at forklare Theresa Mays afklapsning i det britiske parlamentsvalg. Alle forklaringerne er beregnet for de særligt politisk interesserede, som læser politiske kommentarer. Da andelen af politisk interesserede vælgere er lille – højst 6 %, hvis forholdene er som her i Danmark – så er det egentlig mere interessant at se på de grunde, som alle de 94 % ikke-nørdede britiske vælgere kunne have til at fravælge May. Det er jo dem, der bestemmer, da demokrati bygger på stemmers antal, ikke på deres grad af nørdethed.

Enhver vælger oplever May i situationer på TV. Enhver vælger kan vurdere hende i sådanne situationer. Faktisk er det umuligt ikke at vurdere hende.

Det gør hendes TV-figur til det bærende politiske argument i hendes valgkamp. Substansen kan skifte fra situation til situation. Og personerne omkring hende skifter fra situation til situation. Men May er den samme person. Og hun vurderes hver gang hun viser sig. Selv om en vælger ikke fatter meget af den substans hun taler om, så opfatter og vurderer vælgeren hende let og ubesværet som TV-figur hver gang.

Det er denne kompetence demokratiet bygger på. Demokratiet kan ikke bygge på de 6 % nørdede vælgeres interesse for og viden om substansens detaljer. I demokratiet er det således, at den politiker, der kører længst på de groveste ting fra substansen, vinder.

Læs hele kommentaren.
Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2018

Nogle grovheder er værre end andre.