Ny bog til grundlovsdag

15-05-2017: ”Tak fordi du kom”. Realityshowet DEMOKRATI udkommer grundlovsdag, mandag d. 5. juni 2017 som paperback. Kan allerede nu købes af folk, som ikke kan vente.

Se bogens omslag i stort format Meget i bogen er banalt for læserne. Godt, at vi har noget at være sammen om her i landet.

Men det væsentligste i bogen er ikke banalt for læserne. Desværre. For det burde det være.

Allerede i skolens undervisning i demokrati burde det, jeg skriver om realityshowet Demokrati, være indlært i en grad, så det gav læserne kvalmefornemmelser over at skulle læse det igen.

Desværre er det modsatte tilfældet. I stedet vil mange læsere nok undres. Ikke godt. For ingen i vores demokrati bør undres over den institution, som i realiteten gør vores demokrati muligt.

"Tak fordi du kom"

Public service-mediernes studieværter og ordstyrere er realityshowet Demokratis modsvar til embedsmanden i den politiske satireserie ”Yes, Minister”. I stedet for departementschefen, der siger ”Javel, hr. minister”, så har vi studieværten, der siger ”Tak, fordi du kom.”

I begge tilfælde er pointen ved replikken, at den, som har magten i forholdet, gør sig ydmyg for at skjule sin magt og derved netop styrker den.

Og det er ikke en tilfældig detalje. Showet er båret af et paradoks om, at showet er intet, men de saglige detaljer alt. Samtidig med at dem, der jamrer mest over showet, er dets bærende hovedkræfter, som dagligt praktiserer, hvad de jamrer over.

"Kejserens nye klæder"


Dette og andet gør realityshowet til en maratonopførelse af H.C. Andersens eventyr ”Kejserens nye klæder”: Vælgerne nyder den nøgne kejser, mens de lader som om, kejseren er iført saglige klæder. For det har de lært i skolen, at rigtige vælgere i et demokrati skal, og det gør alle andre.

Og hvis et eller andet barn råber: ”Men han har jo ikke noget på!”, så overdøver demokratiets kronisk jamrende kor af selvhøjtidelige skriverkarle barnet med belærende klummer og kronikker om, at man ikke skal undervurdere vælgerne.

Barnet er selvfølgelig mig. Og mit råb er denne bog.

Som bekendt ender eventyret med, at hele folket råber med barnet.

I virkeligheden går det ofte omvendt. Men det er op til dig.

Læs mere om bogen.


Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2018

Nogle grovheder er værre end andre.