Øh, jeg er ikke taler. Gu' er du så!

27-03-2017: Er din konfirmand blevet tør bag ørerne og kommet til skelsår og alder? Så står du måske og skal holde en tale her i påsken om at træde ind i de voksnes rækker. Det behøver ikke være så slemt, som det lyder. Du skal bare lege med klichéerne.

Se bogens omslag i stort format Selvfølgelig passer klichéer ikke til idealet om en original og stærk udtryksmåde. Klichéer skal derfor altid undgås når man udtrykker noget nyt.

Men i langt de fleste familier er en hyldesttale ikke noget der først og fremmest skal udtrykke noget nyt og originalt. Den skal først og fremmest passe til lejligheden.

Selv det mest originale kunstnerelskerpar siger: ”Jeg elsker dig” til hinanden. Det samme har Cæsar sagt til Cleopatra, og Richard Burton til Elisabeth Taylor – og de har fået svaret: ”Jeg elsker også dig”. Selv om det jo er én af de værste klichéer. Men hvorfor sige tingene indviklet og kunstfærdigt, hvis det hele kan klares med en kliché?

Derfor er mit råd til konfirmationstalere at du skal udnytte velegnede klichéer alt det du kan, fordi de er en væsentlig del af den tale som skal holdes ved netop den begivenhed. Men du kan godt samtidig undgå fornemmelsen af at hele talen er en kliché ved ind i mellem at tage lidt afstand fra klichéerne. Fx med vendinger som

Når man bliver konfirmeret siger man at man træder ind i de voksnes rækker. Vi ved selvfølgelig godt at det ikke passer. Og så alligevel. Selv om der ligger meget mere i at blive voksen end at blive konfirmeret, så er det en grænse der overskrides. Men vi er flere her i dag som har gået for at være voksne længe, men som stadig leder efter de dér ”rækker” som de rigtigt voksne formodes at gå i.

Ved at ”lege med klichéen” kan man både udnytte den og samtidig gå bag den og afdække den virkelighed som egentlig ligger i skjul bag den. Herved skabes et positivt indtryk af at talen har dybde og personlighed fordi den går bag facaden, dvs. klichéen. Metoden kan bruges over for enhver kliché og ethvert ordsprog så det bliver en kilde til ægthed og kontakt.

Dette var bare et eksempel. Læs mere om bogen.

Køb bogen på SAXO.com eller i enhver anden boghandel.

Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2018

Nogle grovheder er værre end andre.