Trafigalt (eviggjort grovhed)

19-01-2017: Danskerne er nødt til at leve med øgede antal trafikdrab, mens politiet heroisk forsøger at løse den umulige opgave, det er at opdrage os til at køre artigt overalt, hvor der sjældent sker uheld.

I 2016 slog dansk politis fartkontrol med ATK-vogne alle rekorder. Både med hensyn til antallet og værdien af de udskrevne bøder. Samtidig øgedes antallet af trafikdræbte med 17-18 pct. Nogle foreslår nu, at vores politi ændrer metode og med stærekasser og advarsler målrettet går efter at få nedsat farten på de farlige pletter på landkortet, hvor man ved, at trafikdrabene sker. Men det ser dansk politi som en pseudo-løsning, for så fortsætter bilisterne jo bare med at køre vildt alle andre steder. Danskerne er altså nødt til at leve med øgede antal trafikdrab, mens politiet heroisk forsøger at løse den umulige opgave, det er at opdrage os til at køre artigt overalt, hvor der sjældent sker uheld. Vi må forsøge at trøste os med, at den heroiske, forgæves indsats fortsat vil give mange gode gysser i politiets kasse.

Note: Ikke for skrap for tante, tværtimod ophøjet til evig gyldighed

Jeg tog groft fejl. Jeg troede først i mere end en måned, at denne grovhed var for slem, fordi tante ikke kunne lide den respektløse tone over for politiet. Engang hjalp en rar politimand hende nemlig over vejen med en andefamilie, som havde ruget æg ud i hendes have. Ganske vist kom politiet så på den anden side ikke dengang, hun havde haft indbrud og havde fået stjålet alt sit arvesølv. Men netop derfor ville hun synes - troede jeg altså - at det var ekstra vigtigt at give politiet al den støtte, de kan få, og ikke udstille dem til spot og spe med hoveder som stærekasser. Desuden vurderede jeg, at det kunne spille ind, at mange politistationer abonnerer på hendes annoncebetalte, ugentlige farvelagte folder med nyt fra hendes køkkenhave, ”Bellas”.

Men jeg tog fejl. For i dag ser jeg så pludselig teksten slået op nederst på opslagstavlen ved bagindgangen fra køkkenhaven. Moralen af dette er, at man aldrig bør dømme tante, før hun har sundet sig over en grovhed i mindst en måneds tid. Kun krakilere vil brokke sig over, at grovheden så kommer til at savne sin aktuelle anledning. Det betyder jo bare, at den - efter sin lange lagring - har vundet status som generaliseret grovhed.Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2018

Nogle grovheder er værre end andre.