Folketinget åbner med politisk sprog

26-09-2016: Det politiske sprog er lige så umuligt at rokke med jammer, som det bornholmske grundfjeld er umuligt at rokke med klask fra en røget sild. Æd derfor silden, og nyd sproget i al dets skønhed og gru ved hjælp af denne bog.

Mange forventer at en bog om det pollitiske sprog er fyldt med jammer over politikersprog. Det er en fast del af den politiske komedie at forskere og eksperter jamrer. Det sjove er, at selv den mest hjerteskærende, vedholdende jammer fra trestjernede eksperter intet ændrer. Heller ikke selv om mange politikere istemmer jammeren over deres eget sprog og lover at gøre det bedre. Jammeren er nytteløs, fordi det politiske sprog har sine gode grunde til at være, som det er. Det politiske sprog er lige så umuligt at rokke med jammer, som det bornholmske grundfjeld er umuligt at rokke med klask fra en røget sild.

Jammer er derfor ikke vejen frem til at forstå det politiske sprog. Tværtimod afslører jammeren, at man har misforstået det hele.

Forhistorien:

Jeg har skrevet bøger om politisk kommunikation siden 1973 og er flere gange gennem årene af forlag blevet opfordret til at skrive en kort bog om det politiske sprog. Men det er aldrig blevet til noget før nu. De første år, hvor jeg ikke skrev bogen, var årsagen, at jeg ikke syntes, at politikere har et særligt sprog. De gør så mange forskellige ting med sproget, at jeg syntes, det var noget sludder at tale om det politiske sprog. Men da opfordringerne blev ved, så har jeg gennem de seneste fire årtier gjort en del forsøg. Mit seneste, mest storslåede, mislykkede forsøg, voksede efterhånden til den 331 sider store debatbog Den politiske komedie. At forstå politik uden at forstå sagen (Hovedland 2011). Både denne og andre tidligere mislykkede forsøg som Sprogets vej til sindets fred (Hekla 1982, 2.rev.udg. Sohn 2010), Hej Danmark! Ti toppolitikere taler ud - med forbindende tekster af dronning Margrethe II (Compagniet 1993) er jeg stolte af. Men det kan ikke skjules, at ingen af dem er den efterspurgte, korte bog om det politiske sprog.

Så jeg syntes, at det var på tide at gøre et sidste forsøg.

Se forsiden i stort format.

Læs mere om bogen.

Køb bogen på SAXO.com eller i enhver anden boghandel, fysisk eller på nettet.

Læs artiklen på DR.dk: ”Sludder eller bullshit: Forfatter udgiver bog om politikernes sprog. En løgn kan være nødvendig, og udenomssnak er politikernes speciale, forklarer forfatter Klaus Kjøller.”

Læs kronikken i Berlingske d. 01-10-2016: "Politikernes sprog-skabte virkelighed".

Læs kronikken i Jyllands-Posten d. 03-10-2016: "Flygtninge bør behandles bedst muligt".

Læs kronikken i Kristeligt Dagblad d. 04-10-2016: "Det nødvendige politiske sprog".

Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2018

Nogle grovheder er værre end andre.