Tak til Taksøe

04-05-2016: Udredningen minder os om, hvor rationelt alting kunne indrettes, hvis ikke vores samfundsystem var demokratiet, hvor alt afhænger af medier og vælgere.

Statsministerens gransker, ambassadør Peter Taksøe-Jensen, har nu afleveret den vigtigste udredning om Danmarks udenrigspolitik i over 30 år. Han foreslår bl.a., at forsvaret styrkes, at vi ikke satser på grænsebomme, men på EU's fælles løsninger, og at vi ikke tager penge fra U-landsstøtten til flygtninge her i landet. Disse og andre forslag er særdeles fornuftige – hvis vores system ikke var et demokrati, men et oplyst enevælde, hvor en klog, elsket, stor leder, som ikke var afhængig af genvalg, omgivet af en elite af Taksøe-Jensen’er, kunne gennemføre alt det rigtige og nødvendige i en håndevending. Udredningen minder os om, hvor rationelt alting kunne indrettes, hvis ikke vores samfund afhang totalt af medier og vælgere. Det ville være som DSB uden passagerer, hospitaler uden patienter og plejehjem uden beboere: Alt ville køre perfekt efter rationelle planer og målsætninger. Og tænk på Skat uden skatteborgere! Det svimler. Tak til Taksøe-Jensen for disse stimulerende fantasterier.

Note: Tante har vist en svaghed for høflige diplomater som Taksøe-Jensen. Og bryder sig derfor ikke om, at de udstilles for at mangle sans for politiske realiteter.
Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2018

Nogle grovheder er værre end andre.