Claes Kastholms død: en grovhed, vi godt kunne have undværet

08-02-2016: Det var aldrig blevet til ”Groft sagt” for mig uden Claes. Men nu er det så blevet ”Groft sagt” for os alle uden Claes.

Se billedet i stort format Claes Kastholm Hansen døde i går (d. 06-02-2016). Vi var siden januar 2011 kolleger i Berlingskes daglige satiriske spalte, ”Groft sagt”. Det var Claes, der opfordrede mig til at indgå i panelet af bidragydere. Første gang han nævnte muligheden af dette, var i en mail, han skrev straks efter, Berlingske havde bragt kronikken ”Mens vi venter på Den store Leder” (21-07-2010). Kronikken tager udgangspunkt i noget, Claes havde skrevet i ”Groft sagt” d. 7. juli: en påkaldelse af den store komediedigter Holberg til at afsløre alle naragtighederne i det politiske liv, bl.a. Politikens daværende kommentator Peter Mogensen. Jeg afviser i kronikken denne påkaldelse som unødvendig. Komedien foregår allerede helt åbenlyst for enhver.

Samme dag sendte Claes en mail til mig: ”Kære Monsør, Vor kompliment. Meget raffineret og aldeles konsistent i sin udførelse, hvilket kun de intelligente og dannede fra det gamle Institut for Nordisk Filologi ejer kapacitet til.”

Samme efterår sendte jeg ham så min nyudkomne ”Sprogets Vej til Sindets Fred”. Det skete med en henvisning til en anden ”Groft sagt” af ham, hvor han gjorde nogle rammende betragtninger om at svulme med sproget, altså puste sig op med indviklet sprog. Det gjorde bogen relevant, da bogen netop udfoldede de pointer, som han skrev om: om kulturlivets sprog og de formål, som bærer det.

Jeg var meget beæret over at blive inviteret ind i ”Groft sagt”. Og overrasket. Mine mailvekslinger med Claes var uden skjulte dagsordener.

Se billedet i større format. Det er et foto af en messingplakette, som blev afsløret i bibllioteket i tænketanken Cepos d. 20-05-2016.

Læs hele erindringskommentaren "Claes Kastholms død: en grovhed, vi godt kunne have undværet".

Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2018

Nogle grovheder er værre end andre.