Kommentar i Berlingske om SFs kampform

08-09-2012: Vittigheden, som vi ikke fik, da Søvndal annoncerede sin afgang. Spørg ikke om, hvilken formand SF har brug for. Spørg om, hvilken formand for SF som Danmark har brug for. Svaret er overraskende.

Kommentaren begynder sådan:


Villy Søvndal er god til at tage tyren ved hornene, når han indleder et pressemøde. Han ved, at det ikke dur, at tale om vigtige ting, hvis alle sidder og tænker på noget helt andet. Derfor begyndte han sit pressemøde efter gruppemødet for ca. 3 uger siden med at sige: "SF bliver i regeringen, jeg bliver som formand og som udenrigsminister." Og på sit pressemøde i går i Landstingssalen måtte han så begynde med, at der sikkert var nogle, der stadig huskede, at han for kort siden siden sagde, at han blev som formand. Og at det var rigtigt husket, men at enhver jo ved, at en formand er nødt til at holde det for sig selv, at han for længe siden har besluttet at gå, indtil han rent faktisk går. I et efterfølgende interview på TV spurgte en journalist, om det ikke var ubehageligt for ham at lyve for tre uger siden. Hertil svarede Søvndal, at han havde sagt: ”Jeg er valgt som formand for SF. Og sådan er det”. Og det er sådan set rigtigt nok. Men pointen er jo, at både han selv og alle vælgerne forstod det som en erklæring om, at han ingen tanker havde om at forlade posten. Ingen havde fantasi til at forestille sig, at en af regeringens topministre er så uforskammet, at han sidder midt i sommerlandet og fylder hele det danske pressekorps med banale sandheder.

Den retoriske udfordring ved Søvndals afgang er, at alle umiddelbart opfatter afgangen som et signal om, at regeringsprojektet vakler. Søvndal har jo stået side om side med Thorning ved lanceringen af så mange planer og initiativer i de seneste år, at man ikke behøver hedde Mogensen & Kristiansen for at forstå, at det er en katastrofe for Thorning, at Søvndal går som formand. Derfor var den centrale retoriske udfordring i går at forklare afgangen på en måde, som ville få den til at fremstå som en styrkelse af regeringsprojektet. Det lykkedes mildt sagt slet ikke. Alle må derfor konstatere, at Søvndal forlader sin post i utide, og at det kun formelt sker frivilligt.


Læs hele kommentaren
Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2018

Nogle grovheder er værre end andre.