Facebook, du som er i cyberspace

15-06-2012: Det er en almindelig blødgøringsteknik ved tortur og hjernevask at begynde med helt at isolere en person fra enhver anerkendelse og selvbekræftelse. Mange facebookbrugere får derfor forståeligt nok svære abstinenser, når de ikke kan komme på. Klumme i Magasinet Arbejdsmiljø

Klummen begynder således:

Facebook og andre sociale medier har modbevist, at mennesket er ubodeligt ensomt, således som mange store forfattere og filosoffer har påvist i tykke, lærde værker. Vi er ikke alene. For vi er mere på end nogensinde. Det gælder selvfølgelig også chefer og ansatte i en virksomhed eller organisation.

De sociale medier giver ethvert menneske – og enhver ansat – ideelle muligheder for at vise sig frem – og dermed få anerkendelse og bekræftelse af det selvbillede, som vises frem. Og det har revolutioneret mange menneskers liv, at de har denne mulighed. Man bliver høj af det. Selv et almindeligt menneskeliv, som før facebook tog sig helt betydningsløst og gråt ud, kan de sociale medier give sus og glamour.

Det, de sociale medier giver – deres særlige produkt – er anerkendelse og selvbekræftelse. Og det er livsnødvendigt at få det. Uden det, bryder et menneske sammen. Det er en almindelig blødgøringsteknik ved tortur og hjernevask at begynde med helt at isolere en person fra enhver anerkendelse og selvbekræftelse. Mange facebookbrugere får derfor forståeligt nok svære abstinenser, når de ikke kan komme på.

Før facebook og twitter var det kun Gud, som var med én overalt i livets afkroge, og som derfor kunne anerkende og bekræfte værdien af alt, man gjorde. Hvis man altså troede på ham. Nu er alle ens venner og alle nysgerrige med én ned i livets detaljer.

Læs hele klummen
Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2018

Nogle grovheder er værre end andre.