Robotstøvsuger og menneske

Robotstøvsugerne er ikke de værste. Robotterne sniger sig ind på os fra alle sider, forklædt som alt muligt andet. Og de robotter, vi har tættest på og er mest afhængige af, hedder ikke engang robotter. Klumme i Magasinet Arbejdsmiljø's martsnummer 2012

Klummen begynder således:


"Ja, jeg ved godt, at overskriften er forkert. Det er rækkefølgen, det er galt med. Mennesker kommer selvfølgelig altid før støvsugerrobotter og andre maskiner.

Men overskriften er ikke ment som en provokation. Den omvendte rækkefølge skyldes, at jeg helt nøgternt har indset, at jeg selv egentlig er en maskine. En maskine af den særlige slags, som kaldes menneske. Jeg er en maskine omgivet af andre maskiner som biler, computere, mobiltelefoner, flyvemaskiner. Og støvsugere, hvoraf nogle kan køre selv, og derfor kaldes robotstøvsugere. Mange andre maskiner end støvsugere kan også bevæge sig selv rundt i en kompliceret verden uden at støde ind i noget, f.eks. flyvemaskiner, som efter sigende flyver og lander mest sikkert, hvis piloterne holder nallerne for sig selv, så de ikke kommer til at lave fejl, som en maskine aldrig ville have begået. Alligevel er der ingen mennesker, der siger, at de fløj på ferie i en robotflyver. Mennesket er endnu ikke modent til at finde det acceptabelt, at mennesker lægger krop til at blive transporteret af robotter. Ikke engang metroen i København kaldes jo for et robottog, men bare for et førerløst tog.

Og ingen kunne drømme om at sige, at de sms’ede til kæresten på deres robottelefon, selv om telefonen er langt klogere end en robotstøvsuger. I stedet hæfter man sig ved den ret platte egenskab ved telefonen, at den er mobil, dvs. at den altid er med døgnet rundt, ligegyldigt hvor man går og står, sidder og ligger.

Folk, som efter alle presseskriverierne om robotstøvsugernes indtog i ældresektoren tror, at det er støvsugerne, der fører an i robotternes erobring af menneskenes verden, er altså meget naive."

Læs mere
Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2018

Nogle grovheder er værre end andre.