Public service-TV som propaganda

En daglang transmission af dronningens fødselsdag kan se harmløs og upolitisk ud. Men den øger public-service-tv’s politiske styrke til at definere den danske virkelighed, når hverdagen igen brænder på. Og reducerer de trykte medier til at være meningsmagere. [også bragt som kronik i Information under overskriften ”Dronningens dag på alle kanaler” 16/4 2010]

Det er tankevækkende, at vi i vores demokrati har en magtesløs regent, som i medierne fremstår i samme militant idylliske skær som diktatorer, despoter og tyranner i deres lands censurerede medier. Men hos os gør medierne det altså helt frivilligt. Og vi danskere elsker det – med få, bitre undtagelser.

Meget af det skyldes, at dronningen og hendes familie simpelt hen tilhører ”de kendte”. Der sker noget særligt med demokratiets medier, når der er rigtig kendte i farvandet. Medierne holder op med at være kritiske og går over til at blive lalleglade: en ren festtale.

Læs mere, bl.a. "De rigtig kendte er som skabt for tv" og "Det usynlige tv" og "Lad os feste igennem med vidt åbne øjne".

Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk

Writer's choice 2018

Nogle grovheder er værre end andre.