Spindoktor

23-05-2001: Vores børnelærdom var at politikere laver politik, journalisterne formidler kritisk og vælgerne tager stilling ud fra grundig oplysning. I dag må børnelærdommen være: En politiker som ikke ser ud af noget i medierne, eksisterer slet ikke og kan derfor ikke udrette noget som helst.

Denne regel har længe været kendt og respekteret af politikere. Aldrig tidligere i dansk politik har der været så meget professionel instruktion af politikere i medieoptræden som i øjeblikket. Aldrig tidligere har så mange kommunikationsfolk været hyret af partier og organisationer til at sørge for den bedst mulige dækning i medierne. Den tid er forbi hvor en pressechefs ambition var at stå til rådighed for journalisterne med oplysninger. Nu er ambitionen at journalisterne står til rådighed for pressechefen. Han er blevet spindoktor. Når han er god, kan han få sin politiker i tv-studiet. Når han er bedst, kan han få hele medieorglet til at spille sine melodier. Og hvis han ikke selv kan, står pr-firmaer parat.

Bogen giver et praktisk indblik i spindoktorarbejdet som det foregår i Danmark i disse år. Den fortæller en række autentiske historier som analyseres og kommenteres: Blev medierne håndteret vellykket? Opnåede spindoktoren hvad han ville, eller blev det et selvmål? Lod journalisterne sig manipulere eller gennemskuede de spillet? Måske gennemskuede de det, men var ude af stand til at yde et modspil på grund af deadline og knappe ressourcer? Og hvad med borgerne: Var det etisk forsvarligt, hvad er foregik? Kan der udledes nogle generelle indsigter af forløbet? Svækker eller styrker det vores politiske system at der foregår den slags?

Du kan hade dem, eller elske dem. Men du er nødt til at leve med dem; for de har dig allerede i deres spin.

Aschehougs Forlag
Udgivet 2001, 2. udg. 2002
231 sider
Udsolgt; bogen er i 2014 genudgivet som e-bog.

Læs mere om bogen, se anmeldelser m.m. >>

Kronikker

Kronikker som handler om væsentlige sider af 'Den politiske Komedie':

Berlingske 20-07-2012: Demokratiets kroniske jammer

Information 15-06-2011: Politk som TV-føljeton

Jyllands-Posten 25-01-2011: Ideelt demokrati uden vælgere

Weekendavisen 13-08-2010: At forstå politik uden at forstå sagen. Fik i avisen titlen 'Fantastiske fortællinger'.

Berlingske Tidende 21-07-2010: Mens vi venter på Den store Leder

Information 16-04-2010: Public service-tv som propaganda. Fik i avisen titlen 'Dronningens dag på alle kanaler'.
Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk
 
Læs om bogen
Læs om bogen
Læs om bogen