Den tv-skabte virkelighed

01-06-1992: Nyhederne bliver serveret på en bestemt måde og efter bestemte mønstre. De følger et ritual, som gør det nye og ukendte til gentagelser af det gamle og velkendte.

Bogens bagsidetekst:

En nyhedsudsendelse bringer sidste nyt. Det har vi fået at vide, og vi vil jo gerne "følge med".

Men nyhederne bliver serveret på en bestemt måde og efter bestemte mønstre. De følger et ritual, som gør det nye og ukendte til gentagelser af det gamle og velkendte.

Denne bog gennnemgår nyhedernes tolv standardfortælllinger - bl.a. den utroværdige politiker, den lille mands møde med med det store statsapparat, den pændende nye teknologi, det barbariske udland - og viser, hvorfor de bruges, og hvorfor vi accepterer dem.

Forlagets tekst til pressen, skrevet af Poul Henrik Westh:

Tv's nyhedsudsendelser manipulerer med os

Tv-nyhederne er simple ekspeditionskontorer for magtcentrene, fordi nyhederne bliver serveret på en måde, som luller os til ro i vores overbevisning om, at intet er bedre, tryggere og mere sikkert end at være dansker.

Klaus Kjøller har skrevet en ny bog

Han var manden bag den kontroversielle MANIPULATION - EN HÅNDBOG. Nu er han her igen med DEN TV-SKABTE VIRKELIGHED.

Vores tryghed - tv's styrke

Tryghedsfornemmelsen opstår, fordi nyhederne formidles efter et ganske bestemt og forudsigeligt mønster: Det er de samme historier, der fortælles om og om igen.

Informationerne er forskellige fra dag til dag, men formålet er altid det samme: Fordi vi kan genkende historierne, føler vi, at vi kan "forstå" vores omverden.

Og midlerne er de samme: Tv's nyhedsudsendelser fokuserer på enkeltpersoner som eksponenter for begivenheder og sager: "Justitsministeren" er nemmere at forholde sig til end "Justitministeriet", "Uffe" er nemmere at forstå end EF-folkeafstemningens konsekvenser, "Delors" er nemmere at forstå end kommissionen.

Dette er vor tids besjæling af det, vi ikke forstår - vi kan kun forstå vores omverden gennem enkeltpersoner. Og det benytter tv-nyhederne sig af.

De gør det ikke med vilje

Nyhedsjournalisterne er selv fanget i systemets mekanisme - de følger de afskukne regler, selv for samværet med meteorologerne.

Men levende, ansvarlige tv-nyheder er vigtige og nødvendige, for jo mere sammenspist politikerne bliver med administrationen og organisationerne, jo vigtigere er tv som et demokratisk sikkerhedsnet, siger Klaus Kjøller.

Se forsiden i stor størrelse.

Se bagsiden i stor størrelse.

Omslag: Ole Morten Nygaard.


Kronikker

Kronikker som handler om væsentlige sider af 'Den politiske Komedie':

Berlingske 20-07-2012: Demokratiets kroniske jammer

Information 15-06-2011: Politk som TV-føljeton

Jyllands-Posten 25-01-2011: Ideelt demokrati uden vælgere

Weekendavisen 13-08-2010: At forstå politik uden at forstå sagen. Fik i avisen titlen 'Fantastiske fortællinger'.

Berlingske Tidende 21-07-2010: Mens vi venter på Den store Leder

Information 16-04-2010: Public service-tv som propaganda. Fik i avisen titlen 'Dronningens dag på alle kanaler'.
Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk
 
Læs om bogen
Læs om bogen
Læs om bogen