Aktiv seer eller: Hvordan jeg lærte at elske politikerne

13-09-1977: Dette er historien om de følger det får for en yngre EDB-mand at han en aften foran TV-avisen indser at hans 2-årige søn forstår Hans V. Bischoffs nationaløkonomiske forklaringer. En revolutionerende revideret udgave med samme titel er udkommet i 2015 (paperback og e-bog).

Med sin båndoptager og sin sunde fornuft kæmper han sig frem gennem kilometervis af politiske radio- og TV-udsendelser for at finde ud af hvad det er man forstår i politik, når man ikke forstår nationaløkonomi. Vi hører om den pris han må betale — i familien, i karrieren. Vi ser ham omgivet af skepsis, forfulgt, grebet af anfægtelser. Men vi oplever også frugten af det hårde slid når han på basis af den indvundne indsigt kan lægge grundstenen til Folkebevægelsen for et forståeligt demokrati.
Citat fra anmeldelser

Pludselig en samfundskritik, der er menneskelig, selvironisk og satirisk, ond og venlig på samme tid (den var jo ellers ved at dø en stille død i de senere års magistermarxistiske ørkenvandring). (Kristen Bjørnkær i Aktuelt)

Så morsomt, drønende frækt og kærligt er der aldrig skrevet om mediepoitikere og kommunikationskløfter. Man fristes til at citere romanen fra ende til anden. (Flemming Chr. Nielsen i Jyllands-Posten)

Formen er munter, næsten kåd. Men hvad Klaus Kjøller vil sige, er alvorligt nok -- eller rettere: dybt foruroligende. [...] Klaus Kjøllers bog kan bruges som en strategisk lærebog i, hvordan en moderne partipolitiker skal opføre sig og ytre sig, når han er på skærmen eller i æteren. [...] Og Klaus Kjøllers dokumentariske satire munder ud i et forslag om dannelse af en "Folkebevægelse for et forståeligt demokrati" (FFD). (Jens Kistrup i Berlingske Tidende).

Spørgsmålet som Klaus Kjøller indirekte rejser i bogen, er om man overhovedet kan nøjes med fjernsynet som politisk informationskilde og debatforum. Mit svar er, at det kan man selvfølgelig ikke -- medmindre man da ligefrem påtænker at skrive en humoristisk roman om de uheldige skærmhelte. Den opgave kan sikkert nok løses mere ondskabsfuldt -- men ikke vittigere end her.(Bettina Heltberg i Politiken)

Klaus Kjøller der i en meget humoristisk bog beviser, at det TV-journalister og politikere aften efter aften optræder med i TV-Avisen er fuldstændig uforståeligt for den almindelige seer. (Karen Thisted i Ekstra Bladet under underrurbikken "Vanvittig, morsom bog om politikere og TV-journalister")

Han [KK] synes nærmest at ville repræsentere en sund fornuft i al almindelighed, hvilket med andre ord vil sige at hans kritik bliver en kritik inden for begrebet borgerlig offentligheds rammer. [...] Citaterne og analyserne af dem gør dog, at jeg -- naturligvis under rimelig hensyntagen til de i det ovenfor anførte kritiske bemærkninger -- tør anbefale den konkrete genstand for nærværende overvejelser til fornøjelig gennemlæsning. (Sven-Erik Jørgensen i Information).

Kjøllers roman er nok satire, men som al god satire rummer den en væsentlig kerne af sandhed. Mangfoldige undersøgelser viser, at han har ret, og Danmarks Radio er pinagtig klar over det. (linc. i Fyens Stiftstidende)

Klaus Kjøller, der er cand.mag. i dansk og filosofi, har med den foreliggende bog ønsket at komme ud over den spændetrøje, en strengt faglig behandling af "mediepolitikerne" ville være ensbetydende med. Det er gjort med præcision og ironi. Den vil blive læst med opmærksomhed af karriere-politikerne, her er fiduser at hente, men lur dem -- læs med. (Lars Tjalve i Fyns Amts Avis)

Borgens forlag 1977 (september). 130 sider.
Tegninger af Bent Eskestad
ISBN 87-418-4514-5.


Læs mere om bogen>>

Kronikker

Kronikker som handler om væsentlige sider af 'Den politiske Komedie':

Berlingske 20-07-2012: Demokratiets kroniske jammer

Information 15-06-2011: Politk som TV-føljeton

Jyllands-Posten 25-01-2011: Ideelt demokrati uden vælgere

Weekendavisen 13-08-2010: At forstå politik uden at forstå sagen. Fik i avisen titlen 'Fantastiske fortællinger'.

Berlingske Tidende 21-07-2010: Mens vi venter på Den store Leder

Information 16-04-2010: Public service-tv som propaganda. Fik i avisen titlen 'Dronningens dag på alle kanaler'.
Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk
 
Læs om bogen
Læs om bogen
Læs om bogen