Faglig formidler
Skønlitterær forfatter
Anmeldelser
 

Skønlitterær forfatter

Det er teknisk sværere at skrive en historie end en afhandling

Det er ret sundt at prøve at skrive en historie, når man er vant til at skrive faglitteratur. Fortælleteknisk er de videnskabelige genrer: monografi, artikel, meget begrænsede jeg-fortællinger (eventuelt kaldes jeget for ’vi’) hvor den implicitte fortæller er en fundamentalistisk dyrker af fornuft. Udfordringen er at få denne fornuftige, ofte embedsmandsagtige, stemme til at sige noget nyt, interessant og relevant om virkeligheden eller om teorier om virkeligheden. I mine forskellige formidlende fagbøger har jeg eksperimenteret en del med denne fornuft-stemme og dens fortællerposition. Læs eventuelt mere om dette her.

I en roman er der et utal af tekniske muligheder for stilarter og iscenesættelser: forholdet mellem implicit fortæller og fortalt virkelighed, personer, plot, scener, replikker og meget mere. Udfordringen er at få nogle frugtbare figurer, herunder fortælleren, i spil og at få alt som indføres i fortællingen, udnyttet til sidste trevl. Kravet om økonomi og fornuft i styringen af de tekniske muligheder er efter min erfaring langt sværere at leve op til ved en historie end ved en afhandling.

Historien som formidling
Aktiv seer eller Hvordan jeg lærte at elske politikerne (1977, 2.rev.udg. 2015 med ny undertitel) opstod som et formidlingseksperiment: Jeg ønskede at fortælle væsentlige ting om politisk kommunikation til så mange som muligt, men jeg ønskede også at undgå at skabe afstand ved at tale som merevidende forsker. Den logiske løsning var at skrive en historie om en almindelig mand som på sin egen krop oplever den politiske kommunikation det sted hvor vi alle sammen oplever den mest påtrængende, nemlig i tv. Den navnløse hovedperson vækkes gennem sine oplevelser og stifter Folkebevægelsen for et forståeligt demokrati. Bogen er udkommet i 2015 i en gennemrevideret, opdateret udgave, som bl.a. ikke munder ud i at denne folkebevægelse stiftes.

I
Den politiske komedies paradokser udfordres min egen rolle som fortæller af en yderst kritisk og vedholdende Borger, der blander sig i teksten med spørgsmål undervejs.

Politikernes stemmer
Hej Danmark. Ti toppolitikere taler ud – med forbindende tekster af dronning Margrethe II (1993) er bygget over forskellige toppolitikeres karakteristiske sprogbrug og image. De forskellige figurers problemer med at få de officielle selv- og virkelighedsfremstillinger til at passe med realiteterne køres ud i det ekstreme, ja vel nærmest absurde. Bogen er ikke et partipolitisk indlæg. Den søger at udstille mest muligt de kroniske problemer som en række offentlige, politiske figurer har med at sætte ord på virkeligheden.

Jagten på det danske sprog
Grundideen bag Kong Klaks sten (1998) var at skrive en historie om hvordan det gik til at det danske sprog blev reddet (?). En historie for det danske folk om dets største fælles ejendom: sproget. Herefter blev det nærliggende at sætte nogle forskere og deres institut i sving, og så kom der mere til, inklusive indbrud i Uppsala Domkyrka og en verdenskendt professor i slagsmål på liv og død med instituttets yngste adjunkt på en motorbåd i forvandet mellem Bornholm og Christiansø. Også forskningsministeren med rektor dukkede op på instituttet da frugterne skulle høstes og dansk så ud til at være reddet. Kronprins Frederik var helt naturligt med som action-helt.

Bogens handling udspiller sig over nogle dage i juni 2002. Den kom første gang som fremtidsroman i 1998. Den er senere blevet revideret til en særlig bryllupsudgave (2004), hvor bl.a. Mary indtog den plads i plottet som var udfyldt af en stand-in i 1. udgave. Personer og replikker blev også skærpet. Bogen blev øget med ca. 10%.

Det var aldrig ambitionen med denne bog at lave en universitetssatire. Udfordringen var at lave en fængende historie for så mange danskere som muligt.

Breaking Bullshit fortsætter historien om hvordan sproget dansk søges reddet ved at myrde en forsker. Et mord som igen bringer kriminalassistent Anna S. Møller på banen.

Romaner af Arne Ossian
Kong Klaks sten er skrevet af Arne Ossian. Dog er forfatternavnet på andenudgaven af p-bogen anført som Klaus Kjøller, men af et efterskrift fremgår det at forfatteren til andenudgaven i virkeligheden er den samme som til førsteudgaven: Arne Ossian. På grund af stor presseskyhed og et stærkt ønske om at koncentrere sig om sit forfatterskab ønskede Ossian at jeg stod som nominel forfatter. E-udgaven som udkom i 2014 står utilsløret i Ossians navn.

Også krimien Bæstet på Bornholm er skrevet af Ossian. Hvor formålet med Kong Klaks sten var at skrive en historie om hvordan det gik til at det danske sprog blev reddet, så er formålet med Bæstet på Bornholm at skrive en historie om hvordan udkantsområdet, øen Bornholm, til stadighed søges reddet fra de interne og eksterne kræfter som truer øen og især dens politichef, Halfdan Jansen. Dette arbejde forsætter Jansen med i Farligt affald.

Arne Ossian er ph.d. i storytelling og begyndte en lovende forskerkarriere. Men efter en alvorlig personlig krise valgte han helt andre veje. Med sine romaner vil han fortælle en god historie om og til almindelige mennesker – også folk som overhovedet ikke interesserer sig for politik.


Forskning og virkelighed, teori og praksis
Lektor Ivar Olavson med speciale i politisk kommunikation er hovedperson i Dronningens hund (1999) og én af hovedpersonerne i Lingos lov (2005), i Den åndelige Akse (2007) og i Breaking Bullshit (2017). I alle 4 bøger træder denne forsker i nærkontakt med det han studerer – på godt og ondt.

Dronningens hund er en jeg-fortælling som henter elementer fra thriller-genren: uskyldig, velmenende mand bliver intetanende viklet ind i mægtige folks (her danske toppolitikeres) intriger og undgår på et hængende hår døden inden han heroisk afslører den skyldige. Bogen er ikke tænkt som en satire. Dens satiriske islæt kommer af at jeg-personen har en hang til at opfatte sin virkelighed på en grotesk-absurd måde. Det er en del af det psykologiske portræt.

Lingos lov og Den åndelige Akse (2007) er derimod usminkede politiske samtidssatirer i tredje person. Men det er ikke partipolitiske satirer; det er satire over systemet. Objektet for satiren er politikere, deres spindoktorer, redaktører og medier. Kort sagt: publicisterne og deres kamp for at få virkeligheden til at se ud på en bestemt måde for at få stemmer eller for at få læsere, seere og lyttere. Igen indgår Ivar Olavson som redskab for andres manipulationer. Men kun en tåbe undervurderer Ivar Olavson.

Den åndelige Akse er historien om hvordan det går til at enevælden genindføres i Danmark i en nær fremtid. Blandt andet tages den offenligt kendte forsker og åbenhedsombudsmand i Statsministeriet, Ivar Olavson, som gidsel af en terrorgruppe der kalder sig De Himmelske Martyrers Guddommelige Frelser-Brigader. Hvor Lingos lov var en satire inden for det eksisterende systems rammer, så overskrider Den åndelige Akse spillereglerne og lader demokratiet afskaffe sig selv.

Lektoren som ikke ville dø
Mange forfattere laver research inden de skriver en skønlitterær bog. De rejser til steder og opholder sig i miljøer for at samle viden, detaljer og stemning. Når man som forsker skriver romaner om noget som man har ret god forstand på, så har man det modsatte problem. Man skal hele tiden aktivt bekæmpe tendensen til at man overlæsser historien med alt det man ved. Man skal undgå at der går ”Bryggeren i historien”, dvs. historien går i stå fordi læseren skal belæres eller interiører skal fremvises og beundres.

Det har været meget sværere at undgå dette da jeg skrev Lingos lov, Den åndelige Akse og Breaking Bullshit end da jeg skrev Kong Klaks sten. Det skyldes at Kong Klaks sten udspiller sig blandt forskere med et speciale som jeg ikke har en pind forstand på, nemlig runer. Derfor kan jeg sagtens reducere al runelærdom til det absolut nødvendige for bogens handling.

Det har været hårdere at undgå den faglige lektor-docering i Lingos lov, Den åndelige Akse og Breaking Bullshit. Historierne måtte aldrig bare blive illustrationer af nogle faglige pointer i en underholdende form. De faglige pointer tjente udelukkende til at holde historien i gang. Men jeg har efter nu 4 fiktionsbøger om forskere af lidt forskellig art, forstået hvor vanskeligt det er at slippe ud af lektoridentiteten – uanset genre. Også i anmeldernes øjne. Men det er jo sådan set også det de tre romaner om Ivar Olavson handler om, så det giver god mening.

Men jeg skal ikke skjule at det da alligevel er en særlig glæde at jeg har kunnet hjælpe Arne Ossian med at offentliggøre romanerne Bæstet på Bornholm og Farligt affald som hverken handler om forskere eller om politik.


Stamtavle
Se (næsten) alle bøgernes familierelationer på slægtstavlen.

Algoritmen som åd sin skaber. Kunstig intelligent roman
30-09-2018: Det er ikke længere muligt at skelne mellem menneske og robot. Kunstigt intelligente robotter har fået tilført den galskab, humor og selvironi, som i dag desværre gør det umuligt at skelne dem åndeligt fra mennesker. Denne bog rummer den ucensurede, autentiske historie om, hvordan det skete. Ved et uheld.
Læs mere
 
Foredrag Frit!
28-01-2018: Kvantetaler i en tid med kvantecomputere og fiskekvoter

Læs mere
 
Arne Ossian: Farligt Affald. Krimi
20-09-2017: En lystyacht vædrer den bornholmske kyst. I vraget finder politiet en død, ung kvinde. Politidirektør Halfdan Jansen og hans folk vurderer sagen som en strandingsulykke med en stofpåvirket bådfører.
Læs mere
 
Breaking Bullshit. Krimi
17-02-2017: Alt gik ellers som planlagt. Tre professorer havde så godt som fået deres håndplukkede kandidat ansat som professor.
Læs mere
 
2022. Science fiction
06-02-2016: I hemmelighed indgår finansminister Morten Gothard en aftale med den globale IT-gigant NanoUniverse om at lade den velbeskrevne, lille danske befolkning indgå i livsforlængende DNA-forsøg.
Læs mere
 
Arne Ossian: Bæstet på Bornholm. Krimi
10-11-2015: Udkommer nu som paperback. Udkom i 2013 som e-bog.
Læs mere
 
Aktiv seer, eller: Hvordan Steven Spielberg lærte mig at elske politikerne. 2. revolutionerende udgave
09-11-2015: Bogen er en total revision og opdatering af ”Aktiv seer” fra 1977. Udkommer nu som paperback. Udkom i april 2015 som e-bog.
Læs mere
 
Den åndelige akse
13-11-2014: Få dage inden folketingsvalget 2008 kidnappes Statsministeriets åbenhedsombudsmand, Ivar Olavson. De fundamentalistiske kidnappere kræver ikke kun de sidste danske tropper hjem fra Afghanistan, men også offentliggørelse af hemmelige lydoptagelser fra statsministerens kontor.
Læs mere
 
Lingos lov
13-11-2014: Regeringens stærke kort, den unge justitsminister Ann Jepsen, er udbrændt. I dagene lige op til afstemningen om den forbedrede EU-traktat i 2007 begynder hun at få blackouts og taler ved flere lejligheder uden rigtigt at vide hvad hun siger.
Læs mere
 
Dronningens hund. Politisk thriller
12-11-2014: En nat anholdes lektor i politisk kommunikation ved Københavns Universitet, Ivar Olavson, da han står og fisker efter sin stjålne tegnebog ud for Amaliehaven i København. Politiet anklager ham for at have kørt dronningens hund over og derefter at have kastet den i havnen.
Læs mere
 
Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk