Kronikker
Mindre debatindlæg
Pressemeddelelser
Populisme
31-03-2019
Måske foregår det virkelig interessante for landets 6 % politiske nørder bag kulisserne. Men det virkelig interessante for de resterende 94 % af vælgerne foregår på scenen.
Læs mere
 
Sass, tidsindstillet finansminister
24-02-2019
Der kan sidde folk i socialdemokratiet, som vil bruge Sass’ hemmeligholdte forfatterskab til satiren ”Den hemmelige socialdemokrat” til at få skovlen under ham.
Læs mere
 
Paradoksdræberen
09-02-2019
Måske får Theresa May dræbt det irske Brexit-paradoks med en blød, hård grænse i Irland. Men fortvivl ikke. Demokratiet vil fortsat være et orgie af paradokser, som holder alt i gang.
Læs mere
 
Bogforurening
26-01-2019
Redaktørerne på de etablerede forlag er forfatteres adgang til den livgivende PR-karrusel mellem Politikens litteraturjournalistik og de store forlags informations- og reklameafdelinger og dermed til de mange læsere.
Læs mere
 
Menneskefrit samfund
19-01-2019
Der tegner sig et fremtidssamfund med en velhavende elite, som lever evigt, og en produktionsmæssigt overflødig masse dødelige. Og alt tyder på, at dette samfund vil snige sig ind på os, fuldstændig som internet, Google og Facebook har sneget sig ind på os: under myndighedernes radar.
Læs mere
 
Løkkes næste job
12-01-2019
Hvem af forgængerne Fogh, Thorning og Nyrup vil danne model for Løkkes valg af job efter statsministertiden?
Læs mere
 
Donald & Nancy
05-01-2019
Donald Trump har omsider i TV-realityshowet Amerikansk Politik fået en modstander, som ser ud til at matche ham. Steven Spielberg kunne ikke have besat rollerne bedre.
Læs mere
 
Godt land
29-12-2018
De snydende bilister scorer stort på vores lands godhed. Storsvindleren Britta Nielsen scorer mindre. Men allermest godhed scorer de netop prøveløsladte svenske statsborgere med særlig interesse for terrorisme.
Læs mere
 
Troen på et evigt liv efter dette burde forbydes
22-12-2018
Selvcensur er et dødsensfarligt emne. Så farligt, at man kun bør udøve det, aldrig nævne det. Slet ikke samme uge som to unge kvinder myrdes, mens de er ude for at opdage verden.
Læs mere
 
Skrottede krænkelser
15-12-2018
Alle studerende, som tror, at Biblen eller Koranen rummer sandheden om denne verden, vil opleve ethvert dansk universitetsstudium som en løbende grov krænkelse
Læs mere
 
Evigt liv i Danmark
09-12-2018
Naturligvis vil der komme forslag om, at dronning Margrethe II ikke bør leve mindre evigt end Lars Larsen og Ane Uggla (Mærsk). Hvis dronningen accepterer, vil Finansudvalget finde de nødvendige midler til en gennemgribende renovering af regenten.
Læs mere
 
Mens vi venter på indvandrerchippen
01-12-2018
Bioscience, kunstig intelligens og lignende eksploderer i disse år og laver alting grundlæggende om. Ingen aner hvordan, men alle håber det bedste.
Læs mere
 
Landingsbanehistorier
24-11-2018
Der er nære forbindelser mellem nazisternes bombeangreb på US-landingsbanen i Joseph Hellers satire ”Catch 22”, Anders Samuelsens sanktioner mod Saudi-Arabien, Politiets manglende udrykninger til butikkerne og Trumps gengældelsesangreb på Assad.
Læs mere
 
David Trads’ morads
17-11-2018
En politiker er en politisk kommentator, som freder sit eget parti. En politisk kommentator er en politiker, som endnu ikke officielt stiller op for noget politisk parti.
Læs mere
 
Storyboard: Britta Olsen
10-11-2018
Olsen-banden kan stadig nå at befri Britta Nielsen. Og det kan derefter vise sig, at sandheden er, at hun – til fordel for samfundets udsatte – har gennemført geniale hvidvask-arrangementer i en stor dansk banks ukendte filial i Sydafrika.
Læs mere
 
Flygtningeparadokset
03-11-2018
Rige landes flygtningehjælp går især til den bedre del af fattige i fattige landes befolkninger, nemlig den del som ved egen kraft er i stand til fysisk at tilbagelægge afstanden mellem eget land og et foretrukkent rigt land. Men medierne giver det god mening.
Læs mere
 
Storyboard: Smadremænds lort
27-10-2018
Det er påfaldende så klodset smadremænd i topstyrede lande som Rusland og Saudi-Arabien myrder i udlandet.
Læs mere
 
Storyboard: Når diktaturer digter
20-10-2018
Ingen historie uden en fængende hovedperson. Men hovedpersonen i denne historie er hverken journalisten Khashoggi, præsident Erdogan eller kronprins Mohammad bin Salman.
Læs mere
 
Storyboard: Grådkvalt politik
29-09-2018
I denne uge satte verdenspressen fokus på to teenageres mulige sex for 36 år siden. Det giver god mening.
Læs mere
 
Storyboard: EXODUS – vejen frem for Sass
19-05-2018
Sass’ nye bog demonstrerer, at han nu har så meget magt over parti og medier, at han ikke mere behøver frygte konsekvenserne af at sige: ”Ja, det var mig, der skrev ’Den hemmelige socialdemokrat’. Men det var selvfølgelig nødvendigt, at jeg afviste det. Det troede jeg alle vidste.”
Læs mere
 
Storyboard: Laver Løkke en Trump inden valget?
12-05-2018
Næppe. Men det sjove er hvorfor.
Læs mere
 
Anders Samuelsen mod angst
08-04-2018
Demokratiet er kun muligt, fordi politik – bag alle de tekniske detaljer som nørderne konkurrerer om at kende, anført af kommen­tatorer og politiske journalister – handler om at skabe mening i en meningsløs verden.
Læs mere
 
Batman, den virkelige Trump
24-03-2018
Batman er i skikkelse af Donald Trump vendt tilbage til Gotham City efter at have indset, at gangstersyndikater ikke i længden kan bekæmpes effektivt af en nok så veltrimmet menneskelig flagermus.
Læs mere
 
Tvang virker – og gør frivillig
03-03-2018
Selvfølgelig kan tvang bruges til at få folk integreret i det danske samfund, når nu årtiers velmenende snak har vist sig mindre virksom.
Læs mere
 
Putins danske brigade
03-02-2018
Den politiske korrekthed omkring, hvordan vores demokrati fungerer, gør fænomener som Putin og Trump unødigt svære at forstå. Sandheden er, at de er lettere at forstå end små børn.
Læs mere
 
Trampende tumpe vender tilbage
20-01-2018
Trump har fældet medierne med deres egne reflekser.
Læs mere
 
Båndsløjfens eufori
13-01-2018
Mediernes opgave i en kaotisk, tilfældig verden er at berolige og skabe mening ved at pakke nye kendsgerninger ind i de gamle, velkendte formater og fortælleskemaer.
Læs mere
 
Satirens død
06-01-2018
Fiktiv politisk satire på verdensplan er umuligt efter Trump. Alt vil være kedsommelige efterligninger af Trumps ustyrlige, groteske virkelighed.
Læs mere
 
Homo Sapiens Sisyfos
31-12-2017
Hvis menneskeheden overlever de næste årtier, bliver det som Sisyfos på kunstigt intelligente computeres museum. Sandsynligvis.
Læs mere
 
DR-julekalenderen som ikke ville dø
16-12-2017
DR har fået netop den politiske møgsag, som de ville undgå ved at skrotte julekalenderen. Og den kører for fulde hørm i det politiske realityshow i alle medier.
Læs mere
 
Langballe-testen
09-12-2017
Så længe Anders Langballe fra TV 2 udlægger finanslovsforhandlingerne, ved vi, at vi mennesker og vores traditionelle medier stadig har magten over den kunstige intelligens, Google og Facebook.
Læs mere
 
Forlæggerens forbandelser
03-12-2017
Når man ikke bare er forfatter, men også forlægger, kræver det ikke kun et stort ego, men vistnok egentligt storhedsvanvid.
Læs mere
 
Verden er for ond til de Radikale
25-11-2017
Anna Mee Allerslev har stort set håndteret sagen godt, selv om hun måtte gå. Frank Jensen, som nu sidder godt de næste fire år, har derimod håndteret sagen dårligt.
Læs mere
 
Science fiction om kap med tiden
11-11-2017
Den amerikanske præsident hed Donald til fornavn allerede i fremtidsromanen ”2022”s oprindelige manuskriptversion fra 1999. [Erindringskommentar]
Læs mere
 
Indvandringens lidelseshistorier
04-11-2017
De daglige mediehistorier om indvandrere og os her i landet har klart sejret over historier om indvandrere på vej hertil.
Læs mere
 
Krænket presse
28-10-2017
To satirikeres spørgsmål til Anna Mee Allerslev på pressemødet punkterede alvoren og krænkede dermed pressen midt i en andægtig fejring af sig selv.
Læs mere
 
Heksen Harvey Weinstein
21-10-2017
Hashtagget #MeToo beviser, at retsstatens princip om, at enhver borger er uskyldig, indtil det modsatte er bevist, ikke gælder i tilfælde, hvor mange berømte kvinder samtidig anklager en mægtig mand i filmindustrien for at have sexchikaneret dem.
Læs mere
 
Spring ud, Sass!
10-10-2017
Med sin nye bog ”Hvad man ikke dør af” leverer Thorning den bedst tænkelige anledning til, at Sass genudgiver ”Den hemmelige socialdemokrat” og forsyner den med undertitlen ”Hvad man ikke dør af”.
Læs mere
 
Troen sidder ikke i tøjet
08-10-2017
Muslimske mænd går jo altid – helt  frivilligt – almindeligt klædt, som om de var verdslige danskere. Ingen masker her.
Læs mere
 
Læren af Muhammedsagen
01-10-2017
Hvis den svage argumenterer godt for noget, som den stærke er imod, så får den svage stryg. Denne vigtige detalje udelades ofte, når skolen underviser eleverne i demokrati.
Læs mere
 
Opgraderingernes ofre
23-09-2017
Først udbredes IT under alles jubel, fordi det gør livet lettere, bedre og længere. Derefter afskaffer IT det politiske system, som vi kender det. Og til sidst ryger mennesket ud som forældet app ved en opgradering.
Læs mere
 
Erik Hansen var mange ting
06-09-2017
Sprogforsker, professor, formand for Dansk Sprognævn, forfatter, stifter af populært tidsskrift, sproglig klummeskriver, klichéhader og kommarevolutionær.
Læs mere
 
Det overflødige menneske
02-09-2017
Den dag, hvor ingen længere kan finde sluk-knappen til Facebooks og Googles kunstigt intelligente centralcomputere, er vi færdige.
Læs mere
 
Studievært-duo, version 2.0
01-07-2017
BBCWorldNews’ studieværtduo Katty Kay og Christian Fraser udsender hver dag et budskab om, at verdens mægtigste mand, Donald Trump, i virkeligheden er en morsom tosse.
Læs mere
 
TV’s diskrete politiske propaganda
24-06-2017
I går aftes illustrerede man i tv’s nyhedsudsendelser striden mellem Støjberg og Politiken med et flygtningeægtepar med et lille barn. Manden var atten, kvinden sytten. De var tydeligt glade for hinanden.
Læs mere
 
Fredagsslik og kondomer
17-06-2017
Da jeg var helt ung og verdens gru og elendighed første gang gik op for mig, var min umiddelbare tanke, at jeg burde vie mit liv til at hjælpe verdens lidende folkemasser.
Læs mere
 
Theresa Mays valgkamp mod sig selv
10-06-2017
En figur som May er ikke gangbar i realityshowet DEMOKRATI. I hvert fald ikke som vindende partileder.
Læs mere
 
Alle vælgere er kompetente
08-06-2017
De 94 % af vælgerne, som ikke er særligt interesseret i politik, forstår politik som et tv-realityshow, hvor politikere konkurrerer om at undgå at blive sendt hjem af seerne. Kronik i Avisen Danmark (13 af Jysk Fynske Mediers dagblade).
Læs mere
 
”Nu har jeg jo ikke læst hele bogen”
03-06-2017
Det er nødvendigt, at en forfatter til en nyudgiven bog forbereder sig til at kunne svare på spørgsmål fra en journalist, som ikke har læst bogen, men bare sidder med den i hånden.
Læs mere
 
Tak fordi I kom
29-05-2017
”Tak fordi du kom”. Realityshowet DEMOKRATI bliver nok min sidste bog om vores politiske system. Der er ikke mere nyt at sige. Kun markedsføringen af det allerede udgivne kan blive bedre.
Læs mere
 
Christiansborgs aktive læseklub
13-05-2017
Thorning-Corydon huggede i 2014 nosserne af en politisk satire mod dem. Løkke sprøjtede så til gengæld i denne uge sæd over en digtsamlings fri fantasier om ham.
Læs mere
 
Hawking: Evakuér Jorden!
06-05-2017
Vores mest optimistiske håb er nok, at Hawking trods sin genialitet tager fejl. Eller at det går med IT-projektet Kunstig Intelligens som med IT-projekterne i Skat, i politiet og i forsvaret: En masse snak og en masse udgifter, hvorefter alt gik i fisk.
Læs mere
 
Terrorist eller offer?
29-04-2017
Kommunen afviste, at Kundby-pigen var et socialt tilfælde. Politiet og PET afviste, at hun var terrorist. På fredag skal en domstol afgøre, hvem der tog fejl.
Læs mere
 
Demokratiets uartige vælgere
22-04-2017
Demokratiets journalister og medier har åbenbart intet lært af EU-afstemningerne, Brexit og Trump. Så det er nok naivt at tro, at de vil lære noget af Le Pen. Heroisk vil man fortsætte sit håbløse forsøg på at opdrage vælgerne.
Læs mere
 
Klodsmajor for den fjerde statsmagt
15-04-2017
Alle kommentatorer, journalister, embedsmænd og ministerkolleger ved, at Esben Lunde Larsens lækkede udtalelser om aktindsigt bare udtrykker den almindelige holdning i offentlige bureaukratier. Det er en banalitet, men naturligvis en umoralsk banalitet, som aldrig bør udtales.
Læs mere
 
Mit liv som hemmelig forfatter
08-04-2017
Min sande forfatterbiografi er så latterlig og rystende, at den – selv om den er virkelig – kun er til at udholde, hvis den fortælles af en dygtig komedieskriver. For selv min ambition om ikke at afsløre mine store, nærmest ubegrænsede ambitioner, blev en fiasko.
Læs mere
 
Kampen for at få sin straf
01-04-2017
Der snakkes meget om høj service i enhver offentlig institution. Men realiteten er, at når man altid har mange kunder i sin butik, så bliver det ofte ved snakken. Ikke af ondskab, men udelukkende af rent organisatoriske grunde. Det måtte en russisk kvinde sande, da hun meldte sig som svindler til dansk politi og blev afvist.
Læs mere
 
Ingen tvivler på Özlem Cekics godhed
25-03-2017
Når man skal bevise, at man er et godt menneske, er den mest sikre vej at trodse logikken.
Læs mere
 
Othellokagen, som gik over grænsen
18-03-2017
Støjberg har tidligere haft stor succes med andre madvarer. Hun viste således engang et billede af sit ansigt ved siden af en glaseret hamburgerryg, og også dengang skælvede landet.
Læs mere
 
Dagens fake-news
11-03-2017
En artikel i Ekstra Bladet i dag ”Christiansborg-kok tog til Syrien” kunne IS’s propagandaafdeling ikke have gjort bedre.
Læs mere
 
Obama, Trump og Kjøller
06-03-2017
To gange i nyere tid havde jeg chancen for at blive kendis ved at komme i klammeri med henholdsvis rektor for Københavns Universitet og Zenia Stampe. Begge gange svigtede jeg.
Læs mere
 
Facebooks afmægtige skrighalse
25-02-2017
Hatespeech giver desværre god mening: Magtesløse, som udtrykker sig nobelt og nuanceret, forsvinder i glemsel, før de har oploadet deres indlæg.
Læs mere
 
Trump har afsløret medierne som politisk parti
18-02-2017
I USA hedder det politiske tv-reality-show for tiden ”Præsidenten forsøger at pille glorien af medierne.” Her i Danmark har det politiske tv-reality-show længe heddet ”Politikere forsøger at pudse deres glorier i medierne.”
Læs mere
 
Universet som mesterhak
11-02-2017
Det er underligt, at Stephen Hawking ”Mesterværket”, en tankevækkende bog om universets gåder, i sin titel søges solgt med en billig løgn, som er langt grovere end løgne, hvormed man sælger støvsugere, hakket oksekød og brugte biler.
Læs mere
 
Granatchok på Christiansborg
04-02-2017
Det er rystende, at en praktikant fra et universitets­kursus i politisk retorik kan blive indigneret over disse ting.
Læs mere
 
Politiken mod Trump
28-01-2017
I sin leder fredag om, hvordan Trump bør bekæmpes, demonstrerer Politiken, hvordan det ikke skal gøres. Har Trump fat i den lange ende?
Læs mere
 
Den snorkende elite
21-01-2017
Hver gang en Trump af vælgere katapulteres ind i et demokratis elite, skyldes det udelukkende, at eliten har snorksovet i timen. Når Washington-eliten i går (20-01-2017) måtte udholde Trumps dundertale til samme elite, så kan de altså kun takke sig selv for den pinlige oplevelse.
Læs mere
 
Killing DK-media softly
14-01-2017
Facebook bliver ikke danske mediers død. Tværtimod. Facebook redder danske medier. For når medier, som vi kender dem, lukker og slukker, ender de nemlig alle som Facebook-grupper, hvor de kan likes af deres trofaste læsere.
Læs mere
 
Trumps åbenbaring: Debat er wrestling
08-01-2017
Den politiske debat er ikke en diskussion. Den er wrestling: et iscenesat verbalt slagsmål, rigt på overdrivelser, pralerier, grove udskældninger og provokationer, groteske slagsmål og humor. Det er den åbenbaring, som Trump har bragt til alle verdens demokratier.
Læs mere
 
Putin 86 %
31-12-2016
Hvorfor ligger Lars Løkke og Mette Frederiksen og roder rundt med latterligt lave opinionstal på 20 – 30 %’s støtte hos danskerne, når skurken Putin let scorer 86 % hos russerne?
Læs mere
 
Kastholm, det tekstlige fyrtårn
17-12-2016
Mit ydmyge bidrag til årets række af medieomtaler af debattøren Claes Kastholm, som døde i februar 2016, forsøger at præcisere, hvad der tændte mig i hans tekster. Teksterne findes i antologien ”Kastholm”.
Læs mere
 
Plejehjem invaderer beboere
04-12-2016
Plejehjemmenes særlige udfordring er at begrænse organisationens invasion af afmægtige beboeres krop og sjæl.
Læs mere
 
Bogen, der skaffede mig til tops til klaps på universitetet
29-11-2016
Jeg er vist den eneste forsker på Københavns Universitet, som nogensinde har fået forbud mod at sige ”røv”, når han taler med pressen. Men folk forstår nu engang bedst de råd, man giver, når man kalder en spade for en spade – og en røv for en røv.
Læs mere
 
Bedre demokratisk indoktrinering!
27-11-2016
Det er naivt at tro, at demokrati er det default-system, som opstår af sig selv, når man ikke indok­trinerer folk til noget andet.
Læs mere
 
Halløj i kommentariatet
12-11-2016
Det er tragisk, at selv en grotesk lærestreg som Trumps sejr trods alle forudsigelser om det modsatte, ikke får medier og kommentatorer til at erkende den systematiske skævhed i deres opfattelse af den politiske virkelighed.
Læs mere
 
Danmark er et pragmatisk Sancho Panza-land
08-11-2016
Læren af krisen om Muhammed-tegningerne er, at magthavere, som støttes af voldelige ekstremister, desværre har en klar fordel i debatten. Kronik i Berlingske.
Læs mere
 
Hvad Jyllands-Posten har lært os
29-10-2016
Bag alt personfnidder er striden mellem Rose og Ejbøl den klassiske konflikt mellem idealisten og pragmatikeren, som forsyner sin kamp for selv de allerhøjeste idealer med et pragmatisk ”men”, der handler om, at han gerne også vil overleve og helst overleve komfortabelt.
Læs mere
 
Facebook gør alle til kulturpersonligheder
22-10-2016
Kun gamle, sure mænd kan jamre over, at Facebook gør alle og enhver til kulturpersonlighed. De kan så jamre sammen med dansk presse over, at stadig flere annoncekroner går til debatløjerne på Facebook.
Læs mere
 
Virkeligheden er krum som en sabel
16-10-2016
Så kom både en BZ-bog og en PET-bog med fynd og klem. Men de bedste bøger er måske dem, ingen tør skrive.
Læs mere
 
Det nødvendige politiske sprog
04-10-2016
Det er lettere at rokke det bornholmske grundfjeld med slag fra en røget sild, end det er at rokke det politiske sprog med den kritik, som almindeligvis fremføres mod det, skriver forfatter Klaus Kjøller i anledning af Folketingets åbning i dag
Læs mere
 
Flygtninge bør behandles bedst muligt
03-10-2016
Vores politiske debat dumper med et brag til ikkeprøven. Men det hæmmer ikke partiernes stålsatte kamp om at få patent på uimodsigelige holdninger.
Læs mere
 
Politikernes sprog-skabte virkelighed
01-10-2016
Det politiske sprog fremstiller virkeligheden, som om den udelukkende består af noget, der altid hersker stor uenighed om. Alt, der forener, forsvinder. Bortset fra humoren.
Læs mere
 
Mislykket flugt med Image
10-09-2016
Sjældent har et flugtforsøg fra faglitteraturen været en større fiasko, end dengang jeg i 1996 skrev bogen Image for at starte mit folkelige gennembrud med romaner. Og nu sættes der trumf på fiaskoen med udgivelsen af Image’s 2. reviderede udgave.
Læs mere
 
Vi burde lære af Hawkings 3025-plan
03-09-2016
Det ser svært ud for Løkkes 2025-plan. Men det er barnemad ved siden af udfordringerne for Hawkings 3025-plan for menneskehedens overlevelse.

Læs mere
 
Danmark er kaput uden DR og TV 2
13-08-2016
DRs bestyrelsesformand Michael Christiansen sagde forleden, at DR står for "den objektive sandhed, som ikke er farvet af partier og holdninger.” Mange fandt udtalelsen lidt hysterisk. Men noget rigtigt er der i den.
Læs mere
 
TV-billeder bestemmer flygtningepolitikken
07-08-2016
Vores politik angående økonomisk indvandring fra Afrika og Mellemøsten styres hverken af politikeres visioner eller bygger på foreliggende kendsgerninger eller tjener til at styrke demokratiet. Derimod styres politikken klart af TVs fremvisning af ofre fra Syrien.

Læs mere
 
Løkke-abstinenser
31-07-2016
Flæbe-tv fra amerikanske partikonventer, forkerte færøske flag og offentlig optræden af Ulla Tørnæs gør alt sammen indtryk. Personale og statister kæmper for at holde tv-serien kørende i ferien uden den hovedperson, som er elsket af mange, men hadet af flere.
Læs mere
 
EU er blevet en cliffhanger
02-07-2016
Problemet er ikke, at almindelige borgere i EU ikke forstår, hvad der foregår. Problemet er, at almindelige EU-borgere alt for godt forstår det spændende, der foregår lige nu.
Læs mere
 
Vælgere er dummere, end EU tillader
25-06-2016
Efter Brexit står det derfor klart, at enten må EU forbyde medlemsstaterne at afholde folkeafstemninger om EU, eller også må man lave EU om til noget, som almindelige vælgere kan elske.
Læs mere
 
De gale, politiske nørders festival
18-06-2016
Folkemødet på Bornholm er en ideel platform for massiv propaganda for elitens storhedsvanvittige opfattelse, at demokratiet slet ikke er til at forstå, uden elitens magisterforklaringer.
Læs mere
 
Trilogien, som tog forfatteren bagfra
13-06-2016
Det har været en lang, intens tur for mig fra 1973 til i dag. Det er blevet til mange bøger om politisk kommunikation. Og det giver god mening, hvis turen afsluttes med denne trilogi, hvor nye læsere kan begynde, uden at det er nødvendigt at gøre hele rejsen med.
Læs mere
 
Grov, mental opvarmning til Folkemødet på Bornholm d. 16.-19. juni 2016
10-06-2016
Kom i form til fadøl, netværksfremstød og sorte tjenester med køllebank fra folkemøderne 2012-2015!
Læs mere
 
Far Løkke blev ikke vred, da Vinterberg, Gråbøl og Brøgger sagde ”Fy Fy skamme” til Danmark
05-06-2016
En kort kommentar til dydsscoringen i statsministerens grundlovstale. Med den morale, at dydsscoring ikke betyder enden på al strid, tårer og latter i politik. Tværtimod.
Læs mere
 
Demokrati er ikke mere en selvfølgelighed
05-06-2016
Den tid er forbi, hvor skolen kan undervise i demokrati uden at risikere at støde nogen. Mentalt og ideologisk set er vores demokrati mere udfordret i øjeblikket, end det har været siden den nazistiske besættelse i 1940erne.

Læs mere
 
Bent Winther, Berlingske, interviewer: Stop nu jammeren. Demokratiet er en TV-serie, og det fungerer glimrende
04-06-2016
Skolen indoktrinerer eleverne til at tro, at demokratiet er noget helt andet, smukkere og ædlere, end det er. Derfor bliver de skuffede og lede ved politikerne, når strid, proces, spin og personopgør fylder det hele. Det er farligt, mener Klaus Kjøller, som har skrevet en bog om demokratiet – det mindst ringe. Interview i Berlingske Politiko ved samfundsredaktør Bent Winther.
Læs mere
 
Windjammeren Marlene: ”Klarer hun EU-pynten?”
15-05-2016
Marlene Winds seneste to indlæg i Politiken afslører ufrivilligt med stor klarhed og overbevisningskraft, hvorfor det hele tiden går så galt for EU, uden at EU tilsyneladende selv forstår hvorfor og bedre tilpasser sig virkeligheden.
Læs mere
 
Løkke, Putin og Erdogan
07-05-2016
Putin og Erdogan har demonstreret, hvor sårbart demokratiet er, og hvor det er mest sårbart: mediestyringen. Men selv om Løkke holder nallerne væk fra landets medier, så foregår der alligevel en kraftig politisk styring fra vores kaotiske, decentraliserede mediesystem.
Læs mere
 
Tak til den grove selvsatires mester
30-04-2016
Om så alle Berlingskes groveste satirikere mødte frem på stribe, de magtede ikke at gokke Politikens afgående chefredaktør, Bo Lidegaard, så godt, som han selv kunne.
Læs mere
 
Idoler vinder ved at dø
23-04-2016
Det er en mærkelig oplevelse for os, som ikke kender Prince, i dagevis at skulle propfodres med ham i alle medier. Det lykkedes os at leve et langt liv uden Prince, men det gik ikke i længden, for så døde han og nu slipper vi ikke længere for Prince.
Læs mere
 
Blæselampen Zenia
16-04-2016
Søren Pape (K) legede med ilden, da han i et indlæg på Facebook skrev, at han blev dybt rystet over Zenia Stampe (R). Hermed antændte han stridens gudinde, Zenias, frygtindgydende lidenskaber – og blev blæst ud.
Læs mere
 
EU-folkemobning
09-04-2016
EU-folkeafstemninger er blevet EU-folkemobninger. Hvordan kunne det gå til, at EU mere og mere ligner den satire om sig selv, som EU-modstandere længe har ført frem?
Læs mere
 
Sex-debatten, som ikke kan stoppes, men kun rase ud
02-04-2016
Den ordrige, tågede debat om de nordsjællandske gymnasie-sexvideoer kan ikke stoppes af fornuft. Derimod kan den bringe frække billeder ud i selv de pæneste medier.
Læs mere
 
Trumps trumf: Eliten tilstår
19-03-2016
Det er tumpet, at den politiske elite kritiserer Donald Trump på måder, som bekræfter hans påstande om, at eliten lever i sin egen verden og ikke fatter en skid af, hvad der foregår.
Læs mere
 
Et blødt system i en hård verden
12-03-2016
For få år siden regnede vi danske nærmest med, at hele verden langsomt var ved at blive demokratisk og sådan set bare ventede på, at vi hjalp dem på vej. I dag har vi lært, at stort set hele verden ikke engang aner noget om, hvad demokrati i virkeligheden er.
Læs mere
 
Jeg er Frank Underwood
05-03-2016
I anmeldelser og ved foredrag er jeg ofte blevet anklaget for at være en Frank Underwood: en modbydelig kyniker.
Læs mere
 
Humor er mere nødvendig end nogensinde
28-02-2016
Hvad kan Løkke-regeringen, støttepartierne og vi andre lære af »Gyllegate«?

Læs mere
 
De næste 100 år vil kræve mere bisse
21-02-2016
Med sine borgmester-forsøg på at tale sine konflikter ned giver Søren Pape sig selv profil som partilederen, der bekæmper sin nye rolle som konservativ supersælger. Men den går ikke i længden, Pape!
Læs mere
 
Den ideologiske integration
13-02-2016
Integrationen er først lykkedes, når migranter i deres hjertes inderste faktisk accepterer, at deres religion er indlejret på en ydmyg plads i demokratiet. Og ikke omvendt.
Læs mere
 
Claes Kastholms død: en grovhed, vi godt kunne have undværet
08-02-2016
Det var aldrig blevet til ”Groft sagt” for mig uden Claes. Men nu er det så blevet ”Groft sagt” for os alle uden Claes.
Læs mere
 
Er Mogens Lykketoft den hemmelige socialdemokrat?
30-01-2016
Lykketoft er med sin lækkede tale sprunget ud som en yderst risikovillig, ja dumdristig kommunikator. Var det samme dødsforagtende politiske kommunikator, der narrede alle og slog gækken løs med ”Den hemmelige socialdemokrat”?
Læs mere
 
Migrantkrisen: Hvorfor skal det gå galt, før det kan blive godt?
23-01-2016
Det skal det, fordi rationelle argumenter, som ikke bygger på frygten for, at det er ved at gå ad helved til, ikke har nogen praktisk virkning. Det illustrerer migrantkrisen, både i Danmark, i Sverige og i EU.
Læs mere
 
Exit Thorning
16-01-2016
Helle Thorning-Schmidt sprang ud som børnenes ven med bullshit af udmærket kvalitet.
Læs mere
 
Kirkskovs paradoksale verden
14-01-2016
Storhedsvanvid, baseret på lille viden og store lidenskaber, er almindeligt på Facebook. Nu har skuespilchef Morten Kirkskov introduceret det i kronikform.

Læs mere
 
Rettidig læk
09-01-2016
Der er især to interessante ting at kommentere på i den forgangne uge: Vederlagskommissionen og Köln-affæren. Tilsyneladende har de to historier ikke noget med hinanden at gøre. Og så alligevel.
Læs mere
 
Hvorfor jeg aldrig er blevet til noget
31-12-2015
En læsekreds har i en mail undret sig over, at jeg, som har skrevet så mange selvhjælpsbøger, ikke selv har gjort en mere storslået karriere.
Læs mere
 
Corydons ambivalente afgang
27-12-2015
Forfatteren til den anonyme politiske satire "Den hemmelige socialdemokrat" må ærgre sig over, at detroniserede Corydon så hurtigt slap væk til det private erhvervsliv. Men gruppeformand Henrik Sass Larsen kan være godt tilfreds.
Læs mere
 
Ingen laver satire om et nyfødt barn
20-12-2015
Kronik i Berlingske: Satiren er udfordret både af terrorister og politisk korrekte svenskere – men især af klimaaftalen på COP21 i Paris.
Læs mere
 
Paradoksernes mørke side
17-12-2015
De aktuelle bevægelser i det europæiske og amerikanske vælgerhav bekræfter endnu engang reglerne Lig på bordet og Flytte-høste-reglen.
Læs mere
 
Den almægtige forfattter
11-12-2015
Efter 40 år som undertrykt forfatter i bogindustrien, har jeg meldt mig ud og står nu selv for det hele. Og har straks som forlagschef fyret mig selv som forfatter af flere fagbøger.
Læs mere
 
Stor politikerlede giver høj stemmeprocent
05-12-2015
Vælgere er nemlig nødt til at møde frem i stort tal for at forhindre, at de allerringeste lavmåls-politikere får overtaget.
Læs mere
 
Flygtninge krydsede Løkkes spor
28-11-2015
Derfor kom EU-afstemningen til at handle om noget forkert. Og derfor blev Løkke tvunget til at bruge sin egen flossede troværdighed som fældende argument mod Tulle.
Læs mere
 
Intet nyt fra hospitalsfronten
08-11-2015
Hospitalers manglende frygt for, at patienterne vælger en konkurrent, fører automatisk til, at service minimeres: Patienterne plages derfor med møg, ventetider, manglende koordination og elendig information.
Læs mere
 
Derfor lukker EU ikke sine grænser
07-11-2015
Hvorfor lukker EU ikke bare sin ydre grænse straks? Det overraskende svar er, at det skyldes, at der stadig er for få flygtninge og migranter i EU. Nemlig for få til at gøre alle befolkninger så skræmt over konsekvenserne for deres levestandard, at EU er nødt til at stoppe strømmen.
Læs mere
 
Trivialiteternes triumf
19-09-2015
Selv de mest indholdstomme selvfølgeligheder vækker jubel, når partiformændene i denne weekend holder den store tale på 3 partiers landsmøder eller kongresser. Jublen over indholdsløshederne giver overraskende god mening.
Læs mere
 
Da Danmark blev taget på Schengen
13-09-2015
TV gjorde flygtninge og migranter til ofre. De kunne ikke andet. For TVs nyhedsudsendelser er befolkningens løbende politiske selfie. Så nu får vi den politik, som befolkningen har bestilt gennem TV.
Læs mere
 
Skatteskandale med eller uden abe
04-09-2015
Det er før sket i nyere dansk administrationshistorie, at en oprørende skandale er endt uden abe.
Læs mere
 
Den unævnelige socialdemokrat
06-08-2015
Christiansborglobbyens professionelle netværk af kommentatorer og politikere rykker tilsyneladende sammen om den hemmelige socialdemokrat.
Læs mere
 
Den afslørede socialdemokrat
28-07-2015
Forlagsdirektør Jakob Kvist og Sass bør læse e-bogen ”Hvem skrev Den hemmelige socialdemokrat?” og se i øjnene, at deres bogs forfatter ikke mere kan kaldes hemmelig.
Læs mere
 
Dukke Lise leger med Løkke
09-05-2015
Socialdemokraternes Løkke-annonce er langt bedre end de Konservatives Stop-kampagne og Venstres løftebrudsbanner på Det sorte tårn.
Læs mere
 
Pape, en Klods-Hans i svøb?
25-04-2015
Heroiske, energiske journalister forsøger lige nu at banke lidt medieliv i de Konservatives formand, Søren Pape. Men rare, runde Pape gør, hvad han kan, for at det ikke skal lykkes.
Læs mere
 
Ingen kan se komikken i EU
18-04-2015
Det virker hyklerisk, at de ærede medlemmer af Folketingets Europaudvalg flår sig i håret over EU-embedsapparatets voksende territoriale sejre over danske politikere. For det kan vel ikke passe, at de ikke kender grundlæggende love om bureaukratiers optræden?
Læs mere
 
Kampagnen ”Mærk Helle!”
17-04-2015
Ud fra små opinionsstigninger fortæller medier og kommentatorer taknemmeligt historien om Thornings forvandling. Med så stor succes, at hun selv tror på det, og derfor kan gå hen og vinde valget.
Læs mere
 
Velkommen i komedien, Yahya!
08-04-2015
Yahya Hassan er en stor gevinst for Den politiske komedie, fordi enhver kan se, at hans figur lægger op til mange usædvanlige konflikter og stridigheder.
Læs mere
 
Zkallesmækkende politisk mimoze
06-02-2015
Jeg mærkede personligt i forrige uge, hvordan det er at komme i kløerne på en politiker, som bruger Facebook professionelt i sit virke.
Læs mere
 
Snublende Helle
12-01-2015
Både Thorning og Løkke er stærkt komiske figurer i vores lands politiske komedie, men af meget forskellige grunde. Og netop deres komiske styrke og forskellighed gør striden mellem dem så underholdende.
Læs mere
 
Løkke som elastikspringer
23-12-2013
Efter GGGI-affæren lå Løkke i bund på troværdighed. Men det skyldtes mest ham selv. Ikke kun fordi han rejste på 1. klasse, men også fordi han begik karakterselvmord i flere omgange, da han forsøgte at inddæmme skaderne
Læs mere
 
Tekstanalyse: Den anonyme brevskriver
13-10-2013
Det anonyme brev til Skattesagskommissionen er skrevet af en akademiker, som ikke professionelt beskæftiger sig med at skrive. Men brevskriveren har alligevel haft stor succes med at bringe gamle rygter til tops på mediedagsordenen ved at skabe historien om den fiktive advokatsekretær, som skrev et anonymt brev til kommissionen.
Læs mere
 
"Mogensen & Kristiansen" forever
16-02-2013
Peter Mogensen og Michael Kristiansen giver i dag (16/2 2013) et afskedsinterview i Berlingske. Samtidig med, at de får bladet til kritikløst at æde deres grove spin, soler de sig i interviewet af at have overflødiggjort sig selv ved at have opdraget alle til at gennemskue spin.
Læs mere
 
Netværk, makværk og håndtaske
08-12-2012
Kulturminister Uffe Elbæk blev fældet af sin grænseløse, enfoldige godhed, som gjorde ham åndeligt utilgængelig for rådgivning.
Læs mere
 
Mennesket er et spinnende dyr
06-11-2012
Det er ikke kun Politikens TV-redaktør Henrik Palle der er gal på den med spin. Desværre tyder meget på at mange af dem der underviser i vores politiske system i skoler, gymnasier og universiteter har en komplet forskruet opfattelse af det system som de er ansat til at vejlede ungdommen i at fatte.
Læs mere
 
Magister ude at svømme
29-07-2012
Ribbet for alle udvendige tegn på den stand jeg kom fra, stod jeg på den øde strand midt i ferien og indså at jeg var magister. Det er ikke kun sproget. Det er også gået i blodet. Denne trang til at udvikle teknikker, at forklare og analysere, og at formidle. Dette kritiske forhold til autoriteter. Denne lidenskab for argumenter.

Læs mere
 
S som Sass
10-07-2012
Gruppeformand Henrik Sass Larsens angreb på Enhedslisten giver kun mening som en handling, der her og nu skal forhindre SF i at udtræde af regeringen
Læs mere
 
Skolepigen, der led praksisdøden
08-07-2012
For et år siden syntes vælgerne, at Helle Thorning-Schmidt fortjente chancen som statsminister. Vælgernes håb var nok, at hun ville springe ud af sin skolepigeperfekte advokatsekretær-fremtræden og blive til en varm, sprudlende figur, som ville gøre alle danske kvinder stolte. Og mændene med. Men i dag er Helle mere skolepige end nogensinde. Og vælgerne flygter. Hvad gik galt?
Læs mere
 
Helle op, Helle ned
10-06-2012
Hvis Helle Thorning-Schmidt og hendes hær af rådgivere havde læst Den politiske Komedie bedre, så ville hendes vælgere ikke elske at hade hende idag
Læs mere
 
Mit martyrium
05-04-2012
For at komme frem i verden skal jeg skælde ud på kolleger, redaktører og anmeldere, således at det skaffer mig i TV Avisen i en hidsig debat. Men jeg er elendig til at skælde ud. Når man er ude af stand til at skælde ud, er der overhovedet ingen grund til at have fjender.
Læs mere
 
Bevaringsværdigt lort
04-02-2012
Hvorfor skal gamle sko og køkkenaffald ligge flere hundrede år i jorden, før det bliver uvurderlige skatte? Læg dog lortet direkte på museum
Læs mere
 
Dagens absurde opinionstal
01-09-2011
De daglige udsving i valgkampens meningsmålinger tillægges stor betydning, selv om de næsten altid er helt uden sagligt indhold. Men de kan bruges til at puste til de stridigheder som driver den politiske TV-føljeton fremad
Læs mere
 
Politik som tv-føljeton
24-04-2011
Når man respektløst og fordomsfrit analyserer, hvad politikerne siger til hinanden og til vælgerne, så viser det sig, at det såkaldt saglige spiller en tilbagetrukken rolle. I stedet dominerer den tv-føljeton, som præsenterer politikerne som personer.
Læs mere
 
Formidlings­tabernaklet
14-04-2011
I kølvandet på 2020-planen udfører den politiske elite et stort arbejde med at forsøge at formidle planens saglige detaljer og relevante vurderinger ud til befolkningen. Men i virkeligheden forstår alle vælgere bare planen som endnu et indslag i den politiske tv-føljeton
Læs mere
 
Det verbale Pindehuggeri
09-04-2011
Nu har Søren Pind igen skabt debat ved at bore et ord ned i et ømt politisk punkt. Hvad er det dog den mand kan med små midler?

Læs mere
 
Jammer over nytteløs jammer
04-04-2011
Overtroen på den saglige argumentations styrke på Store scene medfører kaskader af nytteløs jamren fra forskere og kommentatorer
Læs mere
 
EU-kritik som ritual
03-04-2011
Vi bør lære at værdsætte kommentatorers tilbagevendende klagesange over vælgernes ringe interesse for EU-stoffet som en ren æstetisk, intellektuel nydelse. For intet sker.
Læs mere
 
Mordet på kætter Kjøller
28-03-2011
I Politikens anmeldelse af min debatbog 'Den politiske Komedie' udelader anmelderen de ting i bogen som kan forklare at han går bersærk

Læs mere
 
Det ideelle demokrati uden vælgere
09-01-2011
Demokratisk vision fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet
Læs mere
 
Genopretningsplan Lene
30-12-2010
Kan Lene reddes? Ja, jeg har en plan..
Læs mere
 
Søvndal version 2.0 mod Løkke classic
17-12-2010
Trods kulisser til et blodigt gangsteropgør – med lækre Lotte Mejlhede som lokkedue – lykkedes det ikke Løkke at slå Søvndal til sprællemand i parkeringskælderen under TV 2 mandag d. 13-12-2010.
Læs mere
 
VK-regeringen 2010 - nu uden drejebog
13-12-2010
Regeringens to topfigurer, Løkke og Lene, har haft et elendigt 2010. Forklaringen er at Løkke mangler respekt for at politik er en tv-føljeton om nogle politikere. Og at Lene mindst to gange har overvurderet sine evner som kommunikator
Læs mere
 
Munter munk truer atter Danmarks rene stuer
23-11-2010
Sproglig snilde er ekstra nødvendigt for et lille land i spænd mellem et mægtigt diktatur og sine egne vælgere. Læren af Løkkes møde med Dalai Lama maj 2009 stod på lystavlen allerede for et år siden. Nu er denne lære aktuel igen fordi den muntre munk atter truer landet med et besøg i foråret 2011.
Læs mere
 
Valget 2011 står mellem ydmyghed og drømme
10-11-2010
Det er vel bare naturligt at Helle-figuren får lov at blive statsminister, når magten er steget Løkke og Lene til hovedet.
Læs mere
 
Latterens magt
03-09-2010
Den som ingen tør gøre grin med, give øgenavne og bagtale, har magten. Derfor kan Store Broder med sin tale styre bevidsthederne. Og det gør han så også – i det omfang latteren tillader det.
Læs mere
 
Livet som forandringsprojekt
31-08-2010
Det største forandringsprojekt i et menneskeliv er forandringen fra foster til nyfødt.
Læs mere
 
Gud som retorisk nødvendighed
22-08-2010
Pædofilisagerne i den katolske kirke er gode til at vise at en religion grundlæggende er en organisation som alle andre. En organisation som andre organisationer kan lære meget af, bl.a. værdien af stor kærlighed til en autoritet som altid lytter
Læs mere
 
At forstå politik uden at forstå sagen
08-08-2010
I øjeblikket er Helle og Lene tilsyneladende i samme båd fordi begge er ramt af negative kendsgerninger. Men deres udvikling i føljetonens kommende episoder tegner helt forskelligt
Læs mere
 
Mens vi venter på Den store Leder
15-07-2010
Dansk politik myldrer med store komediedigtere, både på scenen og i kulisserne. Men mange sukker efter Den store Leder som kan frelse nationen. Hvad er udsigterne til hans eller hendes komme?
Læs mere
 
Public service-TV som propaganda
16-04-2010
En daglang transmission af dronningens fødselsdag kan se harmløs og upolitisk ud. Men den øger public-service-tv’s politiske styrke til at definere den danske virkelighed, når hverdagen igen brænder på.
Læs mere
 
Strøget af selvcensuren
01-04-2010
Fra at være noget privat, som vi hver især praktiserer af høflighed, for at gøre karriere eller score en partner, så er selvcensur nu blevet noget, vi alle gør sammen – med åbne øjne.
Læs mere
 
Fra krig til fred
30-01-2010
Hells Angels har sluttet fred med indvandrerbanderne. Også i Afghanistan tegner der sig en aftale mellem NATO og Taleban.
Læs mere
 
Larses løkke
23-01-2010
Senest har sagen om Rigsrevisionen vist det: Lars Løkke Rasmussen er nødt til at træne hårdt i ydmyghed for at vinde næste valg.
Læs mere
 
Tålt selvcensur
20-01-2010
Fra at være noget privat, som vi hver især praktiserer af høflighed, for at gøre karriere eller lignende, så er selvcensuren nu blevet noget, vi alle gør sammen – med åbne øjne.
Læs mere
 
Øksemanden og Big Brother
15-01-2010
Bekæmpelse af terrorister kan ikke overlades til PET og folkeskolen. Befolkningen må mobiliseres som demokratiske fundamentalister
Læs mere
 
Lønmodtagere uden grænser
15-01-2010
Mange ansatte segner, når de tager arbejdet med hjem. Tøflerne står urørte ...
Læs mere
 
Demonstrativ afmagt
26-12-2009
Demonstrationer når sjældent deres erklærede mål. Til gengæld skaber de altid de billeder i tv, som det egentlig handler om
Læs mere
 
P1 formiddag med Poul Friis
16-12-2009
50 minutters samtale om den politiske tone med spørgsmål fra lyttere.
Læs mere
 
Kllima som kult
16-12-2009
Nogle politiske sager udløser så stærke følelser at de tvinger (næsten) alle til at bryde ud i korsang med hallelujaher. Andre sager er dømt til fornuft og evig strid.
Læs mere
 
Sarah Lund som studievært?
15-12-2009
Der er meget at hente i en sammenligning mellem Forbrydelsen II og den daglige tv-dækning af politik
Læs mere
 


Klaus Kjøller
T: (+45) 20 74 34 12
E: klaus@kjoeller.dk